News Flash:

Caras-Severin: Ziua Portilor Deschise la Sinagoga

9 Octombrie 2013
1609 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua Holocaustului în România a fost marcată, miercuri, la Reşiţa, prin organizarea evenimentului Ziua Porţilor Deschise la Sinagoga din localitate.

'Am văzut pe internet că azi are loc Ziua Porţilor Deschise la Sinagoga din Reşiţa. În plus, am aflat că s-a deschis şi un mic muzeu aici şi am vrut să văd despre ce e vorba. Eu sunt catolic, trăiesc în Germania, însă încerc să cunosc bine această cultură, această religie', a precizat, pentru AGERPES, unul dintre vizitatori.

Sinagoga din Reşiţa poate fi vizitată oricând, însă, cu o programare prealabilă, având în vedere că evreii din municipiu sunt din ce în ce mai puţini şi nu pot asigura permanenţa.

'Din păcate, azi comemorăm evenimentele tragice din România, şi anume Ziua Holocaustului. Cu această ocazie, nefericită organizăm şi Ziua Porţilor Deschise, ceea ce înseamnă că oricine poate veni şi vizita Sinagoga, dar pot pune şi întrebări despre istoricul evenimentului sau despre comunitatea evreiască', a declarat Ivan Schnabel, preşedintele comunităţii evreieşti din Caraş-Severin.

În incinta sinagogii funcţionează un micro-muzeu al comunităţii evreieşti, care nu este complet, încă, dar care vorbeşte despre prezenţa acestei comunităţi în zona Banatului Montan şi în Reşiţa, despre viaţa evreilor alături de populaţia majoritară şi celelalte minorităţi, conţinând, de asemenea, informaţii despre deportarea care a început la 9 octombrie 1941.

În Caraş-Severin mai sunt, la ora actuală, puţin peste 80 de evrei.

Sinagoga din Reşiţa are o vechime apreciabilă, construcţia începând încă din anul 1880. Este un edificiu important, chiar dacă, în Reşiţa, comunitatea evreiască a fost una redusă numeric. Acesta este şi motivul pentru care inaugurarea clădirii a avut loc de abia după 27 de ani de la începerea lucrărilor, în 1907.

Ca şi soluţii tehnice, care sunt strict legate de specificul Reşiţei, sinagoga este prima clădire din această parte a Europei care are cupola integral metalică, având în vedere că metalul era una dintre tradiţiile municipiului. O inovaţie pentru vremea respectivă o reprezintă instalaţia de încălzire, care se făcea cu rezistenţe electrice înglobate în pardoseală. O parte din această instalaţie mai este încă funcţională.

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria. Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 42 queries | Mysql time :0.006024 (s)