News Flash:

BREAKING NEWS: Comisia de ancheta a activitatii sefului SPP, NECONSTITUTIONALA. Curtea Constitutionala a admis sesizarile PNL si USR

3 Aprilie 2018
895 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1

CCR a admis, marti, sesizarile PNL si USR referitoare la infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii sefului Serviciului de Protectie si Paza (SPP), Lucian Pahontu, ceea ce inseamna ca aceasta Comisie nu poate functiona.
Pe 22 februarie, PNL a atacat la CCR Hotararea Parlamentului privind infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea activitatii directorului SPP, Lucian Pahontu, afirmand ca obiectivele anchetei intra in competenta CSAT si ale presedintelui Romaniei.

In sesizarea depusa la CCR, PNL a sustinut ca "(...) pentru a respecta rolul constitutional al comisiilor de ancheta, asa cum a fost decelat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, hotararea de constituire a comisiei de ancheta ar trebui sa aiba ca obiectiv verificarea unor situatii de fapt, aspecte sau fenomene sociale relevante generate de activitatea unei institutii sau a unor institutii, in niciun caz sa vizeze o persoana", potrivit unui comunicat de presa transmis Partidul National Liberal catre MEDIAFAX.

PNL afirma ca din 1990 si pana in prezent, au fost constituite 14 de comisii parlamentare de ancheta, dintre care niciuna nu a avut ca scop verificarea unei anumite persoane, ci au vizat activitati ale unor autoritati sau institutii publice, clarificarea unor fapte/imprejurari.
"Ambiguitatea sintagmei <<implicarea in influentarea unor decizii politice>> sau <<implicarea in plan politic>> sunt extrem de vagi, de natura sa afecteze activitatea comisiei de ancheta si a membrilor acestora, care nu vor putea sa isi ordoneze actiunile de control pe baza unor obiective clare si precise", afirma PNL, potrivit sursei citate.

Liberalii spun ca obiectivele depasesc atributiile de control parlamentar si intra in competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a presedintelui Romaniei.

"Obiectivele comisiei parlamentare de ancheta infiintate prin Hotararea nr. 11/2018 sunt specifice, mai degraba, exercitarii unei actiuni disciplinare decat exercitarii unui control parlamentar. Astfel, potrivit art. 1 din aceasta hotarare, ancheta parlamentara vizeaza activitatea directorului SPP in calitatea sa de manager, or aceasta poate fi verificata numai de autoritatile care i-au incredintat mandatul", sustin liberalii.

CCR a dezbatut, marti, si sesizarea USR care contesta decizia de infiintare a Comsiei de ancheta pentru verificarea activitatii sefului SPP, deoarece avea aceeasi speta.

USR a a motivat in sesizarea depusa la CCR ca prin infiintarea Comisiei SPP se incalca atributiile Comisiilor pentru aparare din Parlament.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1110 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006174 (s)