News Flash:

Biserica interzice desfasurarea activitatilor artistice in lacasurile de cult. Ce se va intampla cu filmarea nuntilor si a botezurilor

16 Februarie 2018
962 Vizualizari | 0 Comentarii
biserica

Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca, in lacasurile de cult, sa fie interzise desfasurarea si filmarea activitatilor culturale si artistice, pe motiv ca acestea "pot provoca tentinte de auto-secularizare" a spatiului bisericesc. Vor fi acceptate filmarile la nunti sau botezuri.
"Intrucat activitatile culturale si artistice desfasurate in lacasurile de cult, pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru din Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul Sinod stabileste ca aceste activitati culturale sa fie organizate in alte spatii ale parohiilor sau in spatii publice inchiriate pentru acest scop", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de Patriarhia Romana.

De asemenea, vor fi acceptate filmari care au ca scop promovarea istoriei si patrimoniului bisericii respective.

"Filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale", mai reiese din comunicatul institutiei.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a explicat, pentru MEDIAFAX, ca vor fi acceptate filmarille facute in cadrul unor evenimente de familie asa cum sunt nuntile sau botezurile.

"Hotararea Sinodului nu are legatura cu filmarile facute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viata familiei, asa cum este Botezul si Sf. Cununie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, opera) sau filmari ale unor scene de film. Spatiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica ramane desigur implicata in colaborarea cu cei care organizeaza asemenea acte culturale, dar doreste respectarea granitei intre un spatiu sacru si un spatiu secular pentru a evita amestecarea registrelor", a mentionat Vasile Banescu.


bisericesc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006672 (s)