News Flash:

Armistitiul din estul Ucrainei este "in general" respectat, anunta Kievul si separatistii

15 Februarie 2015
1173 Vizualizari | 0 Comentarii
Kievul apreciaza ca este prea devreme sa traga concluzii, dupa ce armistitiul convenit joi la Minsk cu separatistii a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica in estul Ucrainei, dar monitorizeaza situatia impreuna cu militarii, a anuntat un oficial, relateaza agentia rusa Tass.
"Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizam situatia impreuna cu militarii. Este prea devreme sa tragem concluzii", a scris intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav Tegolko, un purtator de cuvant al presedintiei ucrainene.
Un purtator de cuvant militar ucrainean, Vladimir Seleznev, a declarat de asemenea ca, de la ora locala 3.00 (3.00, ora Romaniei), nu au mai fost raportate tiruri vizand fortele guvernamentale.
Armistitiul intre fortele guvernamentale si insurgentii prorusi din regiunea Donbas (est) a intrat in vigoare duminica la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei).
Pe de alta parte, unul dintre liderii "republicii populare" de la Donetk (DPR), Igor Plotnitki, a anuntat in noaptea de sambata spre duminica faptul ca nu au fost inregistrate incalcari ale armistitiului.
Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat duminica dimineata, telefonic, pentru Tass, ca situatia din DPR era "linistita", iar "armistitiul este in general respectat".
Insa Basurin, reprezentantul "ministerului aparariii" DPR, a precizat ca au existat "unele incalcari" ale armistitiului in zona orasului Debalteve.
Membrii "formatului Normandia" - presedintii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko, francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel - au semnat un document final negociat de miercuri si pana joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o solutionare pasnica a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact - reprezentantii Kievului, separatistilor, Moscovei si OSCE - au negociat in paralel masurile practice de punere in practica a intelegerii
Documentul prevede, intre altele, un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri si masuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri in Donbas si modificarea Constitutiei ucrainene, in vederea solutionarii conflictului.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1403 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008588 (s)