News Flash:

ALERTA! Iata care sunt pastilele care provoaca somnolenta la volan! Ce medicamente sa eviti daca esti sofer

23 Noiembrie 2015
2349 Vizualizari | 0 Comentarii
somn la volan
Nu prea iti vine sa conduci cand esti bolnav. Dar atunci cand trebuie, iei repede o pastila si gata, te pui la drum. Ai grija, unele medicamente nu fac casa buna cu sofatul!

Obosela exagerata, somnolenta, neatentia si reflexele mai slabe pot fi efectul medicamentelor. La fel, reactiile intarziate si disconfortul dat de vederea incetosata si de acomodarea mai grea la luminile din trafic. Iar printre pastilele care dau astfel de efecte secundare se numara si medicamentele folosite frecvent, precum cele pentru tratarea alergiilor sau racelilor.

Evita calmantele!

Specialistii spun ca printre medicamentele care ne scad aptitudinile necesare sofatului se numara tranchilizantele, sedativele si antipsihoticele, adica medicamentele care fac parte din categoria calmantelor.

Prin urmare, nu trebuie sa urci la volan daca iei medicamente ce actioneaza asupra sistemului nervos, precum diazepamul. Nici chiar extraveralul, care contine extract de valeriana, nu este permis, fiindca, pe langa planta care induce calmul, medicamentul contine si fenobarbital, o substanta ce actioneaza la nivelul creierului inhiband reflexele si viteza de reactie.

In plus, si medicamentele cu disulfiram, care trateaza dependenta de alcool, ne pot face probleme in trafic, daca urcam la volan dupa ce le-am luat.

Antivomitivele dau somnolenta

Daca ai rau de masina si te tratezi cu pastile, este cu siguranta mai bine sa stai in dreapta soferului, nu la volan. De exemplu, un antivomitiv foarte popular, precum metoclopramidul, foarte utilizat in Romania, ne poate da, ca efect secundar, o stare de oboseala intensa si somnolenta.

De aceea, nu este indicat sa sofam dupa ce am luat astfel de pastile. Acelasi efect il au si siropurile de tuse care contin codeina. Mai mult, unele siropuri de tuse si tincturile din plante contin alcool si risti chiar sa inverzesti fiola politistului la un control de rutina.

Pilulele de slabit ne fac neatenti

O parte din medicamentele care ne ajuta sa slabim ne sporesc riscul de a face greseli in trafic. Este vorba despre acele medicamente care contin sibutramina si a celor pe baza de amfetamina.

Asadar, atentie mare, singurele pastile pentru slabit care nu ne modifica pe termen scurt comportamentul in trafic sunt cele care actioneaza prin limitarea capacitatii organismului de a absorbi grasimile.

Ia corect antialergicele

Daca urmezi un tratament medicamentos pentru alergii, nu uita ca acesta iti poate scadea capacitatea de reactie in trafic. De exemplu, risti sa reactionezi prea tarziu la semnele de circulatie, sau mai grav, la schimbarea culorilor semaforului si sa-ti pui viata ta si a altora in pericol.

De aceea, unele medicamente care trateaza alergiile au, in aceeasi folie, tablete pentru zi si tablete pentru seara. Cele care se iau seara au o substanta numita clorfeniramina, ce ajuta la desfundarea nasului, scrie clicksanatate.ro.

Fiindca aceasta substanta afecteaza si capacitatea de a conduce masina, este necesar sa iei intotdeauna medicamentele cu atentie si sa nu incurci pastilele care se iau in timpul zilei cu cele care se iau seara. Aceste pastile, chiar daca se afla in aceeasi folie, au culori diferite, tocmai pentru a nu fi confundate. In plus, unele antialergice scad atentia in trafic.

Citeste intotdeauna prospectul

Numeroase medicamente ne influenteaza in mod negativ capacitatea de a conduce vehicule, iar asocierile dintre medicamente pot deveni periculoase pentru sofat.

Este indicat sa intrebi intotdeauna medicul sau farmacistul daca pastilele prescrise iti influenteza negativ capacitatea de a conduce vehicule. De asemenea, trebuie sa citesti intotdeauna prospectul medicamentelor si sa tii cont de recomandarile si de atentionarile producatorului.

evita calmantele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005021 (s)