News Flash:

Adevaruri socante: ce trebuie sa stii despre ouale pe care le mananci

12 Ianuarie 2016
22612 Vizualizari | 0 Comentarii
adevar ou
Gainile ovuleaza din acelasi motiv ca si femeile: pentru a se reproduce. La pasari, ovarul este un cluster de ovule in dezvoltare, sau galbenusuriOvarele femeilorcontin si ele oua pe cale de dezvoltare. La femei, un ou matur este eliberat din ovar odata pe luna. Daca oul este fertilizat, se ataseaza de peretele uterului si incepe sa formeze un embrion. Daca oul nu este fertilizat, este eliminat prinmenstruatie, un proces care afecteaza intr-un mod notoriu de dificil corpul feminin. La pasari totusi, ciclul trecerii oualor este fara indoiala si mai solicitant din punct de vedere fizic, in special la gainile ouatoare moderne, care au fost crescute pentru a produce rate nenatural de inalte de oua.

Cate oua dau pasarile?

De fapt, procesul crearii si trecerii unui ou necesita atat de multa energie si truda, ca in natura, gainile salbatice se oua doar de 10 pana la 15 ori pe an. Gainile Rosii de Jungla [The Red Jungle Fowl] — rudele salbatice din care descind gainile ouatoare domestice – cad closti pe una sau doua gramezi de oua anual, in medie cu 4-6 oua intr-o gramada. Corpurile lor nu ar sustine niciodata epuizare fizica a ouarii sutelor de oua pe care gainile domestice au fost fortate sa le produca prin manipulare genetica. Este o conceptie gresita destul de comuna ca gainile „dau” oua asa, natural, dintotdeauna, deoarece gainile ouatoare moderne au fost selectate intensiv pentru a se oua intre 250 si 300 de oua pe an. Dar in salbaticie, gainile, ca toate pasarile, se oua doar in timpul sezonului de imperechere – in principal primavara – si doar atatea oua care sa asigure supravietuirea speciei.

Sunt ouale puisori morti?

Nu tehnic, intrucat ouale vandute pentru consum uman sunt nefertilizate, dar industria oualor ucide milioane de puisor nenascuti in fiecare zi; mai mult de 260 de milioane sunt ucisi in fiecare an doar in Statele Unite. La crescatoriile care furnizeaza puisori pentru marile combinate avicole de gaini ouatoare, fermelor mici si ahtiatilor dupa gainile de curte, puisorii cocosi sunt sortati si omorati la scurt timp dupa iesirea din ou prin macinarea de vii in maceratoare gigantice, gazati sau lasati sa se sufoce in containere si saci de gunoi. Deoarece cocoseii nu vor face niciodata oua si nu sunt rasa de carne (rasele de carne au fost manipulate genetic sa creasca mai multi muschi si carne), sunt considerati fara valoare pentru industria oualor, si deci sunt aruncati la gunoi. Distrugerea cocoseilor este o practica standard la nivel mondial a industriei oualor.

Procesul de munca intensa al creerii oualor

Ia 24-26 ore ca o gaina sa construiasca intern un ou (adaugand albumina, membranele cojii si coaja). Odata ce galbenusul este pe deplin dezvoltat, este eliberat din ovar in oviduct, un tub lung si intortocheat compus din cinci sectiuni diferite: infundibulul, sau palnia; magnum; istmul; uterul sau glanda cochiliei (cojii) si vaginul. Fiecare dintre aceste sectiuni este ca o statie de-a lungul unei linii de asamblare si este responsabila pentru un stadiu specific din formarea oului, potrivit viataverdeviu.ro.

Prima oprire este infundibulul, o portiune musculara lunga de 7,5-10 cm a oviductului, care inconjoara ovulul sau galbenusul, eliberat din ovar. Ovulul ramane in infundibulul intre 15-18 minute, si aici s-ar petrece fertilizarea daca gaina s-ar imperechea cu un cocos. Totusi ouale vandute pentru consumul uman nu sunt fertilizate (majoritatea gainilor ouatoare nu au niciodata o sansa de imperechere).

Urmatorul stadiu din construirea oului intervine in magnum, cea mai mare sectiune a oviductului, cu 33 cm lungime. Ovulul (galbenusul) sta in magnum pentru 3 ore, in timp ce este adaugat albumenul (albusul). Cea de-a treia oprire este istmul, o portiune contractata a tesutului, unde membranele exterioara si interioara ale cojii oului in dezvoltare sunt adaugate pe o perioada de 75 minute.

Cel mai indelungat stadiu din producerea oului este in glanda cochiliei (cojii) sau uterul. Aici este locul unde este depozitata coaja in jurul oului, ceea ce ia peste 20 de ore. Cojile de ou sunt facute in majoritate din carbonat de calciu, iar pentru fiecare coaja produsa, gaina trebuie sa isi mobilizeze aproximativ 47% din calciul stocat in oasele ei. De aceea gainile ouatoare sunt atat de afectate de osteoporoza, intrucat producerea constanta a unei cantitati nenaturale de oua le epuizeaza corpurile de masive cantitati de calciu. Ultima oprire de pe linia de productie a oualor este vaginul. Aici este locul unde un strat subtire de mucus, numit cuticula, este adaugata cojii. Vaginul de asemenea impinge oul prin orificiu sau cloaca, iesirea comuna prin care urina, fecalele si ouale sunt excretate.

Ouale si impactul ouatului asupra sanatatii gainilor

Rata extrem de ridicata si nenaturala de producere intensiva si epuizanta energetic a oualor, rata pe care gainile moderne sunt fortate sa o sustina inseamna ca pana si in cazul operarii fermelor mici si gospodariilor gainile sunt practic prizoniere ale propriilor corpuri. Supraproductia de oua este responsabila de multiple tulburari fiziologice la gaini, inclusiv boli adesea fatale ale tractului reproducator, osteoporoza si fracturile ce o insotesc, si in unele cazuri, totala paralizie scheletala, care uneori este numita „oboseala ouatului captiv”. Osteoporoza si fragilitatea osoasa datorita ratei nenaturale a ouatului sunt puternic exacerbate de lipsa de miscare: mai mult de 95% din gainile ouatoare isi petrec intreaga viata inchise in custile bateriilor, custi atat de mici, incat nu isi pot intinde nici macar aripile . In momentul in care ajung la abator, la o varsta intre 18 luni si 2 ani, aripile lor si oasele picioarelor sunt adesea ridate de crapaturi dureroase.

Tulburarile reproductive ale gainilor ouatoare includ tumori ale oviductului, peritonite, blocaje (ouale mari se intepenesc si incetinesc pe oviduct, provocand dureri in timpul parcurgerii oviductului si la excretare); si prolaps uterin, o afectiune in care partea inferioara a oviductului esueaza in a se retracta inapoi in corp dupa ovipozitionare (depunerea oului). Precum blocajul de ou, prolapsul este rezultatul faptului ca pasarile mici au fost manipulate genetic pentru o rata nenatural de inalta a ouatului de oua nenatural de mari.

Puteti intelege cum toata aceasta durere a gainilor si toate bolile si traumele acestora se transpun in ouale si in carnea lor iar mai apoi in cei care le consuma. Sa nu mai vorbim de efectul karmic pe care ouale il reprezinta fiind practic potentialitati de fiinte la a caror distrugere contribuie cei care le mananca sau le produc.

Ouale sunt cea mai concentrata sursa obisnuita de colina din dieta moderna, ceea ce ar putea spori riscul aparitiei, raspandirii si mortalitatii cancerului.

Un studiu de la Harvard, intitulat „Ingerarea colinei si riscul de cancer letal la prostata”, a descoperit ca cei cu cel mai mare consum de colina au avut un risc sporit cu 70% de cancer fatal la prostata. Un alt studiu recent a descoperit ca barbatii care consumau doua oua si jumatate sau mai mult pe saptamana – adica un ou la doar trei zile – aveau un risc mai mare cu 81% de cancer letal la prostata.

In Jurnalul de Medicina din Noua Anglie/New England Journal of Medicine, aceeasi echipa de la Cleveland Clinic care a realizat faimosul studiu despre carnitina a testat hranind oamenii cu oua fierte tari in loc de gratar. Asa dupa cum banuisera, consumatorii de oua au experimentat o sporire brusca a aceluiasi compus TMAO asociat cu consumul de carne (si atacuri cerebrale, infarcturi si moarte).

Este ironic ca exact continutul de colina din oua este ceva cu care de fapt industria oualor se mandreste. Si sunt constienti de legatura cu cancerul. Prin Legea Libertatii de Informare Michael Greger, M.D., a avut posibilitatea sa puna mana pe un e-mail de la directorul executiv al Centrului pentru Nutritia Oualor/Egg Nutrition Center catre un director al Consiliului American pentru Oua/American Egg Board, vorbind despre cum colina ar putea fi vinovata pentru favorizarea progresiei cancerului: „Cu siguranta demn de tinut minte, pe masura ce continuam sa promovam colina ca un alt bun motiv pentru a consuma oua”.

Dincolo de oua, dincolo de exploatare

Gainile au fost domesticite pentru un singur motiv, pentru a le exploata. Deci toate gainile folosite pentru carne si oua sunt rezultatul a secole de violenta dominare si decade de manipulare genetica invaziva ce le condamna pana si pe cele destul de norocoase pentru a fi salvate de abator la o viata de fragilitate nenaturala si boli. Asta inseamna ca toate ouale, chiar si cele de la gainile salvate, sunt produsul exploatarii si nedreptatii. Intrucat oamenii nu au nici o nevoie biologica de a consuma oua, ne putem retrage sprijinul pentru aceasta industrie exploatatoare si sa alegem pentru coacere si gatire alternative la oua, alternative bazate pe plante.

pasari ovule galbenusuri ovarele femeilor oul fertilizat embrion
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 32 queries | Mysql time :0.021044 (s)