News Flash:

17 trucuri care te ajuta sa ai plante frumoase si sanatoase la tine acasa

23 Aprilie 2018
1375 Vizualizari | 0 Comentarii
flori

Cei care adopta gradinaritul organic isi dau toata silinta pentru a asigura sanatatea plantelor lor, insa nu vor recurge niciodata la pesticide si fertilizatori chimici.

In acest articol va vom prezenta cateva trucuri extrem de eficiente care va vor mentine plantele din gradina sanatose in mod cu totul si cu totul natural. Este posibil ca aceste trucuri sa vi se para neobisnuite, dar va recomandam sa nu fiti reticenti si sa le incercati caci rezultatele sunt de-a dreptul magnifice!

Pentru imbunatatirea solului
1 Ingropati deseurile din bucatarie in gradina

Toate deseurile pe care le aveti in bucatarie pot fi folosite in folosul gradinii dumneavoastra. Faceti un mic sant intre randurile de legume si in fiecare zi aruncati acolo resturile din bucatarie. Acoperiti cu pamantul de pe marginea santului pentru a evita mirosul neplacut si anul urmator plantati legumele in locul acestui sant.

2 Ajustati pH-ul solului cu cenusa de lemn si cafea

PH-ul solului variaza daca veti planta mai multe tipuri de legume si plante sau fllori si este recomandat sa il aduceti cu pH-ul la o valoare neutra. Alcalinizati solul acolo unde ati plantat sparanghel, sfecla rosie, fasole, broccoli cu cenusa de lemn provenita de la lemnele arse sau din seminee. Puteti folosi si zat de cafea pentru azalee, trandafiri si rododendroni.

3 Ceaiul de buruieni ca fertilizator

Buruienile se folosesc de nutrientii plantelor din gradina dumneavoastra asa ca puteti folosi ceaiul de buruieni ca fertilllizator. Taiati buruienile si puneti-le intr-o apa ce a stat inainte la soare si in cateva zile ceaiul dumneavoastra bogat in azot va fi gata pentru a fertiliza solul.

4 Otetul elimina buruienile

Cand vine vorba de buruieni, gradinarii ar face orice pentru a scapa de ele. In loc sa folositi diverse substante chimice pentru a distruge buruienile, puteti folosi otet. Este mult mai eficient si complet natural.

Tot ce trebuie sa faceti este sa stropiti buruienile cu otet, de preferat pe o zi calduroasa de vara. Acidul va parli buruienile si le va distruge in cateva zile. Este recomandat sa aruncati apa peste locul in care au fost buruienile pentre a elimina excesul de acid sau puteti presara pur si simplu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza locul.

5 Scoicile si cojile de ou pe post de fertilizator

Indulciti solul si intariti-i sanatatea cu ajutorul unui ingrasamant realizat din scoici si coji de ou bine zdrobite. Zdrobiti in bucatele cat mai mici posibile si aplicati-le apoi pe sol. Acesta va fi alcalinizat de catre carbonatul de calciu din cochilii.

Pentru combaterea bolilor:

6 Ingropati cateva monede in gradina

Daca ingropati cateva monede de cupru in gradina veti ajuta solul sa fie mai sanatos, la fel si plantele si veti tine departe infectiile fungice. Cuprul este un bine cunoscut fungicid. Pana si popularul fungicid, amestecul Bordeaux, este un compus intre sulfat de cupru si var. Indata ce ingropati cupru in sol, acesta va incepe sa elibereze metal si va distruge ciupercile din sol.

7 Lupta impotriva bolilor fungice cu bicarbonat de sodiu

Fungicidele din comert sunt extrem de periculoase din cauza ingredientelor toxicce pe care le contin si nu este deloc recomandat sa le folositi pe plantele si legumele din gradina dumneavoastra. Ce puteti face, in schimb, este sa folositi bicarbonat de sodiu care este extrem de eficient, este ieftin, nu este deloc toxic si este forte usor de folosit. Puteti pune o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un pahar de apa caldut si poi sa o puneti intr-o sticla cu care sa stropiti solul.

Pentru a tine deoparte daunatorii

8 Uleiul de neem

Cea mai buna metoda de a tine departe daunatorii de plantele dumneavoastra este sa folositi ulei de neem. Uleiul de neem impiedica daunatorii sa se inmulteasca. Amestecati cateva picaturi de orice detergent in ½ de apa si adaugati o lingurita de ulei de neem. Puneti compozitia intr-o sticla, agitati bine si dupa 8 ore stropiti solul. Repetati o data pe saptamana.

9 Inamici ai daunatorilor

Puteti tine daunatorii departe achizitionand mancatori de afide din magazinele speciale pentru gradinarit. De asemenea, puteti planta coada soricelului, trifoi sau alte plante aromatice cum ar fi menta si chimenul care tin departe daunatorii.

10 Inlaturati afidele cu apa si sapunPuteti inlatura invaziile de afide cu o spalare cu apa si sapun. Intr-

un litru de apa adaugati doua linguri de detergent de vase si amestecati bine. Pulverizati apoi plantele cu acest amestec.

11 Tineti furnicile sub control cu borax si miere

Furnicile nu sunt foarte daunatoare pentru plantele din gradina, insa ele sunt responsabile de „fermele” de afide din grdina care sunt foarte periculoase pentru cultura dumneavoastra. Amestecati borax cu miere pentru a prepara o pasta ce va ajuta sa scapati de furnici. Aplicati aceasta pasta pe tulpinile plantelor infestate cu afide. Boraxul va deshidrata furnicile si chiar va distruge intreaga colonie daca il vor cara acasa.

Pentru a mentine plantele sanatoase:

12 Bateti un cui in copac

Practica arata ca daca veti bate un cui in trunchiul unui copac il veti ajuta sa infloreasca si sa rodeasca. La fel se face si in India pentru a stimula cocotierii sa faca fructe. Nu va temeti ca veti distruge copacul daca ii bateti cuiul. Copacii au un mecanism de auto-refacere si au capacitatea de a izola orice corp strain, fara sa se lase afectati.

13 Apa de cocos pentru dezvoltarea radacinii

Lichidul din nuca de cocos, apa sau laptele de cocos este foarte bogat in minerale si stimuleaza cresterea radacinilor. Asadar, inlocuiti definitiv hormonul sintetic de crestere care, contine acid giberelic si citochine pentru sporirea germinarii semintelor, cu apa de cocos care este complet naturala.

14 Stimulati cresterea fructelor cu sarea Epsom

Fiind foarte bogata in magneziu, componenta clorofila vitala, sarea Epsom sprijina rodirea fructelor. Amestecati intr-o sticla 2 linguri de sare Epsom si apa calduta si agitati bine. Pulverizati plantele timp de 2 saptamani din momentul in care incep sa infloreasca pana ce se termina procesul de rodire a fructelor.

15 Prelungiti sezonul de crestere cu apa

Aruncati apa in gradina pentru a face micromediul mai propice dezvoltarii plantelor. Apa este incalzita de razele soarelui, la fel si solul. In timpul serii solul se raceste, iar apa incepe sa elibereze caldura stocata si temperatura din gradina este mentinuta mai calda. Plantele vor avea deja un plus de crestere inainte de a incepe sezonul de iarna.

16 Cuiele ruginite in apa

Crestera plantelor este influentata semnificativ de fier. Deficienta de fier duce la o afectiune numita cloroza ferica ce semanifesta prin ingalbenirea frunzelor, in timp ce venele raman verzi. Cloroza ferica se produce din cauza incapacitatii plantelor de a absorbi fierul, lucru ce poate fi cauzat de o cantitate mare de fosfor in sol sau de pH-ul ridicat al acestuia. Ca sa evitati cloroza de fier stropiti plantele cu apa bogata in fier pe care o puteti obtine prin simpla punere in apa a catorva cuie ruginite.

17 Muzica

Gradinarii pasionati si dedicati obisnuiesc oricum sa vorbeasca cu plantele lor. S-a demonstrat recent ca muzica ajuta si ea la dezvoltarea plantelor. Muzica ce pare sa le placa plantelor este muzica clasica, jazz-ul. Se pare ca plantele urasc rock-ul. In Africa de Sud exista un tip de vita de vie, DeMorgenzon, care prefera muzica baroca, iar in Italia, tot un tip de vita de vie, Paradiso di Frassina, are nevoie de muzica clasica pentru a creste si a se dezvolta mai repede.

SURSA: www.healthyfoodhouse.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau


plantelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005206 (s)