News Flash:

Colterm, amendata cu aproape 72 de milioane de lei pentru ca nu a cumparat certificate de poluare

18 Mai 2022
421 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

 

Compania de termoficare a fost amendata de catre Administratia Fondului de Mediu (AFM) cu suma de 71,8 milioane de lei pentru ca nu a cumparat certificate de poluare aferente anului 2021, inainte ca aceasta sa intre in insolventa.
 
 
Amenda a fost confirmata miercuri de catre prefectul judetului Timis Mihai Ritivoiu.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, denumite generic certificate de carbon sau certificate de CO2, sunt drepturi tranzactionabile, reprezentand o tona de dioxid de carbon ne-emisa.

Certificatele de carbon nu trebuie confundate cu certificatele verzi, care se refera la certificatele obtinute ca urmare a productiei de energie regenerabila sau verde.

„Consiliul Local Timisoara a fost scos din nou din ecuatia certificatelor EUA (n.r. – Emission Unit Allowance (alocarile curente ale instalatiilor EU ETS)). In data de 11 mai 2022 a plecat spre Colterm, de la Administratia Fondului de Mediu, amenda in cuantum de 71.862.921 lei pentru neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate EUA.

Astazi, aceasta corespondenta a ajuns la Timisoara, la Directia de Posta, urmand ca maine sa intre oficial in posesia Colterm.

Tot astazi am sesizat oficial Institutia Prefectului Timis privind tardivitatea prezentarii corespondentei dintre Primaria Timisoara si administratorii judiciari si special ai Colterm doar in sedinta de plen din data de 5 mai 2022, adica la cinci zile dupa expirarea termenului de plata”, a precizat consilierul local Radu Toanca de la PSD.

Acesta a fost de parere ca decizia administratiei Fritz de a eluda legea si in acest an este de neinteles, in conditiile in care exista deja o cercetare penala pentru amenda data de AFM anul trecut.

„Amenda din 2021 vizeaza tocmai modul in care s-au ocolit atributiile Consiliului Local (care este si AGA la Colterm) si declararea procedurii de insolventa intr-o maniera unilaterala de catre un grup de persoane din Primaria Timisoara si Colterm, care si-au depasit atributiile, prejudiciind astfel bugetul Colterm cu 21 de milioane de euro.

Maniera in care administratia Fritz a tratat si in acest an aceasta problema este o copie la indigo a celei de anul trecut, ascunderea gunoiului sub pres devenind o rutina de zi cu zi a unor oameni al caror analfabetism administrativ continua sa faca ravagii in bugetul Timisoarei!”, a mai precizat consilierul Radu Toanca.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007471 (s)