News Flash:

Vești bune despre DJ 691!

CJ Timiș a atras 99% din banii europeni destinați lărgirii la patru benzi a drumului care face legătura între Timișoara și autostrada A1

25 Ianuarie 2024
116 Vizualizari | 0 Comentarii

Autoritățile județene au reușit să obțină fondurile europene destinate extinderii la patru benzi a drumului care leagă Timișoara cu autostrada A1. În același timp, se preconizează recuperarea unei părți din cheltuielile neeligibile prin intermediul noii linii de finanțare a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).

Segmentul cel mai provocator al Drumului Județean 691 a fost tronsonul de la intrarea în Dumbrăvița până la intersecția cu centura Timișoarei, cu o lungime de aproximativ 3 kilometri. Consiliul Județean Timiș a reziliat contractul cu firma Tehnocer în ianuarie 2022 din cauza întârzierilor și lipsei garanției de execuție corectă. Ulterior, în august 2023, a fost încheiat un nou contract cu compania Strabag.


„Față de planul pe care noi l-am făcut acum doi ani când am reziliat contractul cu acea firmă care nu a reușit să ducă la bun sfârșit lucrarea, avem câteva săptămâni în avans pe partea de execuție. La partea financiară, am reușit să atragem 99% din sumele eligibile din bani europeni, până la finalul anului trecut. Iar tot ceea ce era prevăzut în bugetul proiectului ca sume neeligibile sau contribuție a județului Timiș au fost în mare parte realizate și acestea, dar ceea ce a rămas de făcut fac parte din aceste categorii de cheltuieli, deci nu implică o suplimentare de costuri pentru noi, ci doar cheltuielile aprobate până în momentul de față”, a afirmat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Conform Consiliului Județean Timiș, costul total al investiției este de aproximativ 22,4 milioane de euro (112.140.000 lei, inclusiv TVA). Conducerea administrației timișene a explicat că se va recupera suma de 10 milioane de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, din Programul Regional Vest 2021-2027. Alin Nica, liderul administrației, a menționat că această sumă va fi convertită din cheltuieli neeligibile în cheltuieli eligibile, suportate din bugetul Uniunii Europene, reducând astfel presiunea financiară asupra bugetului județului Timiș. Cererea de finanțare este în curs de elaborare și va fi depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) cât mai curând posibil.

Contractul dintre CJ Timiș și ADR Vest a fost semnat la 6 martie 2018 pentru modernizarea și lărgirea la patru benzi a Drumului Județean 691, beneficiind de finanțare europeană prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020. Acest proiect vizează un traseu de 10,25 kilometri.

Valoarea totală inițială a proiectului era de 17,27 milioane de euro, din care 14,29 milioane de euro reprezentau fonduri nerambursabile, iar 2,98 milioane de euro erau contribuția beneficiarului.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005358 (s)