News Flash:

Cel mai simplu test prin care afli daca ai FICATUL sanatos

26 Iulie 2017
1971 Vizualizari | 0 Comentarii
ficatul
”Aveam o senzatie de oboseala continua, dar nu ma durea nimic. Intr-un moment de inspiratie, am facut testul si am aflat”
2 milioane de romani sunt infectati cu virusurile hepatitei B si C. Doar 5.500 beneficiaza de tratament. Urmarea: suntem primii in Europa prin numarul cazurilor de hepatita B si “vicecampioni” (locul doi, dupa Ungaria), prin numarul deceselor produse de afectiuni hepatice cronice. De ce insistam cu topul acesta? Ca sa nu lasi boala sa-ti treaca pragul!
Cel mai simplu test care iti spune daca ai o boala de ficat: analiza transaminazelor
“Povestea mea incepe in anul 2007. Aveam o senzatie de extenuare continua (ma culcam obosita si ma trezeam si mai obosita) si dureri articulare, in special la maini, umeri si gat. Medicul de familie mi-a dat un set complex de analize si, intr-un moment de inspiratie, a solicitat si transaminaze. Rezultatul TGO si TGP: 500 (in mod normal, trebuie sa fie intre 10 si 45). La Spitalul de boli infectioase am aflat, dupa vreo luna si ceva, ce am: hepatita cu virus B. Si a inceput unul dintre cosmaruri… Sa aflu cum m-am infectat, sa-mi aduc aminte ce anume am facut in ultimele 6 luni sau chiar in ultimii ani…
Sanatate: Hepatita C nu doare, dar ucide!
Tot intr-un moment de inspiratie, mi-am adus aminte ca, in primavara acelui an, ma vizitase, intr-o zi, o prietena foarte apropiata, ne facusem manichiura si pedichiura si folosisem aceeasi trusa. Greu sa-ti dea prin minte ca poti lua o boala grava in acest mod oarecum stupid, nu?
Hepatita, o bomba cu ceas in ficat
Ce a urmat? O evolutie prelungita a bolii, organismul m-a tradat, nu a vrut sa reactioneze la tratamentul din spital, am facut o recadere, inca doua luni de spitalizare si, dupa alte cateva luni, decizia medicului: boala s-a cronicizat si se impune depunerea dosarului pentru interferon. Alt cosmar… reactiile adverse la interferon sunt multiple si greu sau foarte greu de suportat! Am depus dosarul pentru tratamentul antiviral si am asteptat 6 luni aprobarea. Nu pot sa va spun cat de traumatizanta este aceasta perioada de asteptare, stiind ca bomba cu ceas pe care o ai in ficat poate sa ex¬plodeze oricand, cu efecte letale! Si nu poti decat sa astepti… Iti pierzi locul de munca, pentru ca performantele scad… incep problemele materiale… si nu ai voie sa te stresezi… Stai si astepti o posibila salvare, care nu mai vine… Si cand vine… te uiti pe prospect si vezi lista lunga de reactii adverse…
Hepatita te transforma intr-o povara pentru familie
Apoi incepi sa simti pe propria piele reactiile adverse ale tratamentului… si, din mama si sotie buna, care le facea pe toate, te transformi brusc intr-un monstru irascibil si neputincios, intr-o povara pentru familie, intr-o durere vie pe care ei, cei dragi, trebuie sa o vada zilnic… si te izolezi, si taci, si te simti vinovata…
Mesajul meu: testati-va pentru hepatita
TESTATI-VA – este posibil sa purtati virusul fara sa stiti. VACCINATI-VA – vaccinul este sigur si va protejeaza. CERETI SPRIJINUL CELOR APROPIATI – nu sunteti SUPERMAN sau SUPER¬WOMAN si, credeti-ma, este mult mai greu sa te descurci singur! VENITI LANGA NOI SI RECUNOASTETI-VA BOALA! Cu cat suntem mai multi (membri ai Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, www.hepato.ro – n. red.), cu atat suntem mai vizibili si putem avea o influenta asupra factorilor de decizie. In plus, va spun un secret: recunoasterea inseamna acceptare. Cu cat ajungeti mai repede la acest stadiu, cu atat mai curand veti putea duce o viata normala si veti detine, din nou, controlul asupra relatiilor cu cei de langa voi” Manuela, Brasov
Totul despre hepatita B – preventie, simptome tratament
Tratamente pentru hepatita exista. Dar accesul la ele poate dura 2 ani!
In Romania hepatita este o problema de sanatate publica. Si totusi, romanii asteapta cel mai mult avizul pentru tratamentul hepatitei. Pretutindeni in Europa exista astfel de liste de asteptare, numai ca… asteptarea dureaza intre 6 luni si un an. La noi poate dura pana la 2 ani si 3 luni. Astfel ca 50 din 100.000 de pacienti mor, anual, pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare sau pentru ca au “stat acolo” prea mult: au parcurs multe etape birocratice, si-au intocmit dosarul, au ”intrat” pe listele de asteptare si… calvarul abia a inceput.
Cauza: nu-s bani la buget
“Cel mai mult se asteapta dupa ce dosarul a fost aprobat. Pacientii primesc un bon de ordine si raman in asteptare, constienti ca boala li se agraveaza in fiecare zi” – spune Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Din ce cauza – nici nu mai are rost sa ne intre¬bam, stim raspunsul: “lipsa resurselor publice alocate”.
Si tratamentele noi „stau la coada“. De 3 ani
2, 3 – cifre cu ghinion! “Lista de medicamente compensate din Romania nu a mai fost actualizata din 2008 – explica interlocutorul nostru. Asa ca aproximativ 110 molecule si indicatii terapeutice noi, care ar avea o rata de vindecare mai mare, si mai putine efecte adverse, si ar actiona mai rapid, in doar 6-8 luni, asteapta inca hotararea Guvernului pentru a fi introduse pe lista de compensate”.
Cum tii la distanta hepatita
Dr. Elena Bican, medic specialist medicina familiei, ne reaminteste lucrurile esentiale, pentru a preveni infectia hepatitica si pentru a o trata eficient.
HEPATITA B: Afectiune a ficatului produsa de virusul hepatic B; daca nu este tratata corect si in timp util, poate evolua catre ciroza hepatica si cancer (15-20% din cazuri). Se transmite: prin contact cu sange infectat; de la mama la fat; prin fluide corporale (lichid seminal, saliva – deci prin act sexual si sarut). Se vindeca: in circa 6 luni, daca infectia este depistata in faza de hepatita B acuta (daca devine cronica, nu se mai vindeca). Vaccin profilactic: exista; pentru copii vaccinarea este obligato¬rie si gratuita; pentru adulti se face contra cost (circa 64 lei; sunt necesare 3 doze pentru profilaxie).
HEPATITA C: Afectiune a ficatului produsa de virusul hepatic C; tratata corect, nu evolueaza in hepatita cronica C (15% din cazuri); 85% din cazuri dezvolta, in timp, hepatita cronica C (dintre acestea, 17% evolueaza spre ciroza hepatica si 2% spre cancer hepatic primitiv). Se transmite: prin contact cu sange infectat; de la mama la fat; prin contact sexual (ipoteza controversata). Se vindeca: in 50-60% din cazuri. Vaccin profilactic: nu exista.

hepatita hepatita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1107 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005317 (s)