News Flash:

Ce a cauzat uraganul Irma, cea mai puternica furtuna din Atlanic. Pot schimbarile climatice cauza o furtuna tropicala de Categoria 5?

7 Septembrie 2017
1136 Vizualizari | 0 Comentarii
imra
Chiar daca uraganul Irma si uraganul Harvey nu au o cauza directa schimbarile climatice, specialistii atrag atentia ca distrugerile in masa care au urmat sunt o cauza a modificarilor climatice din ultimii ani, scrie The Independent.
Cercetatorii sunt de parere ca schimbarile climatice nu au contribuit la aparitia uraganelor, dar au avut un rol important in forta distructiva a acestora. Uraganele se transforma in forte din ce in ce mai distrugatoare an de an, este concluzia finala.
”Uraganul Irma, care a urmat imediat dupa Furtuna Tropicala Harvey si dupa alte fenomenele meteo exterme, a ridicat semne de intrebare cu privire la rolul schimbarilor climatice”, a declarat un specialist in meteorologie, Dann Mitchell.
”Trebuie sa ne intrebam cum influenteaza schimbarile climatice fenomenele meteo extreme”, spune acesta. ”In afara de incalzirea atmosferica, ridicarea nivelului marii si topirea ghetarilor au contribuit enorm la impactul uraganului Irma pe suprafata terestra”.
Schimbarile climatice conduc la incalzirea oceanului si cresterea nivelului marii. La randul sau, acest lucru ajuta la transformarea uraganului intr-unul foarte puternic: mai multa caldura mareste puterea uraganului, ducand la tot felul de distrugeri care au avut loc de-a lungul Statelor Unite in ultima saptamana.
"Este important de subliniat ca schimbarile climatice au cauzat deja cresteri ale nivelului marii, astfel incat orice crestere in intensitate a furtunii se intampla deja pe o cantitate mai mare de apa, conducand la inundatii de coasta", a declarat Chris Holloway, expert in furtuni tropicale la Universitatea din Reading. "De asemenea, schimbarile climatice conduc la cresterea precipitatiilor pentru o furtuna, ceea ce duce la o inundatii extrem de puternice. In plus, schimbarile climatice sporesc probabilitatea ca furtunile sa atinga o intensitate extrem de ridicata".
O data cu schimbarile climatice, trebuie sa ne asteptam la distrugeri in masa si sa ne pregatim pentru fenomene meteo extreme. Ceea ce vedem acum, este o mica parte a viitorului nostru, a mai spus Mitchell.
”Precipitatiile vor fi mai abundente, iar valurile de caldura si perioadele de seceta se vor inmulti. Fenomene precum uraganul Irma ne ajuta sa intetegem daca suntem pregatiti sa ii facem fata si cine vor fi cei mai afectati”, a mai spus acesta.
”Este clar ca cei mai saraci, fiind cei mai expusi la riscurile climatice si cei mai putin protejati, vor fi cei mai afectati. Abordarea acestei inegalitati este in centrul nu doar a discutiilor privind schimbarile climatice, ci si a tuturor discutiilor despre modul in care devenim rezistenti la riscuri si pericole". Mediafax
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004667 (s)