News Flash:

Castigul mediu a crescut in decembrie cu 6,7 la suta fata de luna anterioara

6 Februarie 2014
975 Vizualizari | 0 Comentarii
Câstigul salarial mediu net a crescut în decembrie, fata de luna anterioara, cu 110 lei (6,7%), la 1.760 lei, ca urmare a acordarii de prime, cele mai mari câstiguri, de 4.515 lei, fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 lei, în hoteluri si restaurante, potrivit INS.
"În luna decembrie 2013, în majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul câstigului salarial mediu net a înregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfârsitul de an si pentru performante), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) sau a realizarii de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net au fost influentate în unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu câstiguri salariale mici", arata Institutul National de Statistica (INS), într-un comunicat.
Cele mai mari cresteri ale câstigului mediu net au fost în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (26,7%), în fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (între 21% si 23,5%), în transporturi pe apa, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie (între 18% si 19,5%), respectiv în industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun (între 15% si 18%).
Scaderi, cauzate de acordarea în luna precedenta a primelor ocazionale ori de nerealizarile de productie ori încasarile mai mici (functie de contracte), au fost raportate pentru transporturile aeriene (cu 3%), respectiv tabacirea si finisarea pieilor, inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor (0,5%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat usoare cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna noiembrie în sanatate si asistenta sociala (1,8%), respectiv în administratia publica (1,1%) ca urmare a acordarii de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.
În învatamânt câstigul salarial mediu net a înregistrat o scadere (cu 3,7%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacantei scolare.
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,1%. Mediafax.ro

potrivit ins
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030324 (s)