News Flash:

Cand porneste Colterm caldura? Dominic Fritz: Inca nu stim cine si cum va plati factura la gaz

6 Octombrie 2021
441 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Colterm ramane inca cinci ani societatea de termoficare a Timisoarei. Consilierii locali au adoptat, marti, intr-o sedinta „de indata”, noul contract pe care primaria il poate incheia cu Colterm si noul regulament de alimentare cu energie termica a orasului. Primarul Dominic Fritz le-a explicat alesilor locali ca „inca nu stim” cine si cum va plati factura de gaz. Acesta este si motivul pentru care Colterm nu a incalzit inca robinetele timisorenilor racordati la sistemul centralizat de termoficare. Iar noul contract e necesar in cazul in care Colterm intra in insolventa.
Pe repede-inainte, consilierii locali au adoptat, marti, intr-un plen „de indata”, „Studiul de oportunitate, modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica din municipiul Timisoara, Regulamentul Serviciului public de alimentare cu energie termica a Municipiului Timisoara, Caietul de sarcini, precum si incheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului” catre Colterm. Noul contract va fi incheiat pe o perioada de cinci ani.

Vechiul contract, inca in vigoare, fusese semnat in 2006 pentru 15 ani, cu posibilitatea de prelungire. O prima prelungire s-a facut in februarie 2021, pana in 30 august 2021, dar in august s-a votat alta prelungire, pentru ca primaria inca nu obtinuse avizul de la Consiliul Concurentei. Relatia contractuala dintre primarie si Colterm se incheie in luna noiembrie, dar societatea de termoficare ar fi obligata sa livreze caldura in oras pana in februarie 2022, aspect semnalat si de consilierul local Roxana Iliescu. Alesul local de la Pro Romania a vrut sa afle urgenta, in conditiile in care avizul de la Consiliul Concurentei a venit in urma cu o luna, iar informarea privind sedinta „de indata” de marti a venit cu o zi inainte. Documentatia ajunsa pe mesele consilierilor locali are aproape 900 de pagini. Cu toate astea, reprezentantii Primariei Timisoara au vrut sa pregateasca de acum noul contract.

„Din punctul meu de vedere, proiectul nu indeplineste conditiile legale pentru convocarea de indata. (…) avem contractul vechi valabil pana in februarie 2022. Luand in considerare aspectele astea, nu vad care este urgenta convocarii de indata, in conditiile in care dupa cum foarte bine ati vazut, materialele care au fost transmise sunt extrem de numeroase, avem un volum de aproape 900 de pagini. Avizul CC a fost primit acum o luna. Iarasi nu inteleg de ce nu a aparut acest proiect pe masa consilierilor din timp”, a intrebat Roxana Iliescu.

Fritz: Nu stiu daca va fi posibil sa evitam insolventa Colterm
Raspunsul a venit de la primarul Dominic Fritz, care a explicat ce s-a intamplat si aici cu „greaua mostenire”. Potrivit edilului, Consiliul Concurentei a cerut ca noul contract sa fie semnat pe cinci ani si a fost nevoie de „o munca foarte minutioasa” pentru doua contracte de concesiune.

„A fost o munca foarte minutioasa pentru cele doua contracte de concesiune. Eu nu mai pot sa inteleg acum rationamentul de atunci, dar va explic foarte pe scurt ca problema in care ne-am impotmolit nu a fost neaparat contractul de delegare de serviciu, care a fost pe 15 ani, ci atunci s-au facut inca doua contracte de concesiune pentru anumite bunuri pe 49 de ani. Au existat de fapt trei contracte diferite, iar noi, pentru un nou contract de delegare, ar fi trebuit sa tinem cont si de contractele de concesiune. Si CC a spus ca daca deja am concesionat SACET-ul pe 49 de ani, nu pusca asta cu un contract de delegare pe cinci ani. A fost nevoie sa unim acele trei contracte si pentru ca e vorba de concesiune de bunuri a trebuit sa ne uitam bun cu bun care este situatia juridica a acestor bunuri. Aceasta munca a durat cateva luni si ma bucur foarte mult ca in sfarsit am ajuns la o concluzie care poate fi votata”, a explicat Fritz.

Edilul-sef a precizat ca nu crede ca se mai poate astepta, pentru ca societatea de termoficare a Timisoarei depinde de furnizori si nu crede ca se poate evita o insolventa. In plus, nu se stie… cine va plati factura de gaz.

„Vorbesc despre contextul cresterilor de gaz si de carbune. Pe tema de gaz situatia este dramatica, pe piata globala, pe piata europeana, dar si in Romania. Deci, preturile fata de anul trecut sunt de patru ori mai mari si noi inca nu stim cine si cum va plati aceasta factura de gaz ce asteapta compania Colterm pentru a putea produce agentul termic pentru Timisoara. Este o situatie incredibil de dificila si in aceasta situatie noi am prefera sa avem macar pe partea contractuala o claritate si o baza pe care putem sa prestam aceste servicii in continuare. Pentru ca va spun foarte sincer, eu nu stiu daca va fi posibil si cum va fi posibil sa evitam un scenariu de restructurare prin insolventa la Colterm. Si eu nu as vrea sa intram sau sa riscam sa intram intr-o insolventa fara un contract de delegare”, a mai spus primarul Timisoarei.

Nu sunt bani pentru gaz, dar Colterm ar putea porni sambata caldura. Sau luni
Dominic Fritz sustine ca nici Colterm si nici Primaria Timisoara nu au bani sa achite facturile la gaz, astfel ca acesta este unul dintre motivele pentru care nu s-a dat drumul la caldura in Timisoara, in conditiile in care societatea de termoficare putea porni robinetul inca de la 1 octombrie, in functie de temperaturile exterioare.

„Noi trebuie sa platim tot ce cumparam in avans, Colterm avand atat de mult datorii. Iar in momentul in care pornim caldura, si probabil o vom face in acest weekend, factura zilnica va fi intre 2 si 3 milioane de lei, zilnic, pe care trebuie sa le platim in avans. Colterm nu are aceste incasari, bugetul local, chiar daca am da toti banii Colterm, nu are acesti bani. In urmatoarele saptamani va trebui sa luam masuri si ca Consiliu Local si ca AGA in aceasta privinta. Eu sunt in contact si cu alti primari din tara care au aceeasi problema. Nu ne permitem sa stam acum inca cateva saptamani sau luni in incertitudine. Avem nevoie de un contract ferm de delegare pe care si Colterm poate sa-si faca planuri, investitii si restructurarea care este necesara”, a mai explicat primarul Timisoarei, in sedinta de marti.

Primarul Dominic Fritz a fost putin contrazis de seful Colterm, care a explicat, ceva mai tarziu, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Colterm, ca robinetul ar putea fi pornit abia luni.

„Pentru ca este o pornire dupa o perioada de vara foarte lunga, vom face o analiza si comunicare. Am merge pe varianta sa incepem de luni dimineata, in asa fel incat, daca apar probleme, cum apar in fiecare an la pornire, lumea sa fie in cunostinta de cauza si noi sa putem interveni imediat”, a explicat Cristian Mitu, directorul interimar al societatii de termoficare.

Este prima data cand primarul Timisoarei pare sa vorbeasca clar despre problemele cu Colterm. El recunoaste asadar ca nici municipalitatea si nici societatea de termoficare nu stiu ce o sa se intample la iarna. Pana acum, reprezentantii PMT au spus in repetate randuri ca in fiecare iarna au fost probleme cu facturile la gaz si ca Timisoara a supravietuit.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006284 (s)