News Flash:

Medicii atrag atenția cu privire la importanța prevenirii cancerului de sân

Campanie pentru depistarea cancerului de sân la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

2 Octombrie 2023
163 Vizualizari | 0 Comentarii

Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara subliniază importanța prevenirii cancerului de sân, deoarece această afecțiune rămâne principala cauză de deces la femeile din România. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar, iar 16% dintre decesele cauzate de afecțiuni oncologice sunt atribuite cancerului de sân.

Depistarea precoce a acestui tip de cancer și începerea imediată a tratamentului pot duce la vindecarea completă sau la o supraviețuire de peste zece ani în cazul a nouă din zece femei diagnosticate. Aceasta înseamnă că peste 95% dintre femeile cu cancer mamar pot supraviețui dacă boala este detectată într-un stadiu incipient.

Deși România nu dispune în prezent de un program național de screening pentru cancerul de sân, există inițiative locale derulate de diferite entități din domeniul sănătății. Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara atrag atenția cu privire la importanța prevenirii și, pe parcursul lunii octombrie, vor organiza o campanie pentru a oferi informații legate de cancerul de sân.

„Colegii noștri, conf. dr. Diana Manolescu, medic primar imagist, conf. univ. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală, dr. Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică și prof. dr. Cătălin Marian, medic primar medicină de laborator, vor vorbi despre ceea ce trebuie făcut pentru depistarea precoce a unui nodul la sân, de ce este obligatorie efectuarea unei mamografii periodice, ce înseamna o biopsie ghidată ecografic pentru prelevarea unei probe dintr-un țesut tumoral, care este traseul pe care îl urmează o pacientă, de la suspiciune până la confirmarea diagnosticului, importanța medicului genetician, de ce este necesară stabilirea subtipului de cancer mamar de către medicul anatomo patolog, dar și identificarea genelor care au suferit mutații de către medicul de laborator, toate acestea ducând la o abordare terapeutică modernă”, a declarat conducerea spitalului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005325 (s)