News Flash:

Camera Deputatilor dezbate si voteaza saptamana viitoare o noua transa de legi controversate

15 Decembrie 2013
1041 Vizualizari | 0 Comentarii
Camera Deputaţilor va dezbate şi supune la vot, săptămâna viitoare, marţi, o nouă tranşă de legi controversate şi cu miză politică majoră, printre acestea aflându-se legea privind parteneriatul public-privat, dar şi legea serviciului de salubrizare a localităţilor, Camera fiind for decizional. Totodată, Camera Deputaţilor se va pronunţa prin vot, tot săptămâna viitoare, marţi, şi asupra propunerii legislative pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care a fost reintrodusă pe ordinea de zi, şi în acest caz Camera fiind for decizional.

Legea privind parteneriatul public-privat şi Legea serviciului de salubrizare a localităţilor au fost, de asemenea, introduse pe ordinea de zi a şedinţei Camerei de săptămâna viitoare, în condiţiile în care rapoartele la cele două propuneri legislative - ambele de adoptare - au fost elaborate luni seară, pe 9 decembrie, în aceeaşi seară în care au trecut de Comisia juridică Legea amnistierii, Legea lobby-ului şi modificările la Codul penal.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de către Guvern, a fost adoptat de Senat în noiembrie 2013 şi are un caracter ordinar. Comisiile de Industrii şi Juridică au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.

Proiectul de lege vizează reglementarea încheierii şi derulării parteneriatului public-privat şi reprezintă practic o nouă lege care reglementează acest domeniu.

Ca urmare a adoptării acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de către reprezentanţii PDL pentru că ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente şi ar da atribuţii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Propunerea legislativă prevede că, în cazul în care partenerul privat sau societatea de proiect nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligaţiile faţă de finanţatorii proiectului, partenerul public, din proprie iniţiativă sau la solicitarea finanţatorilor proiectului, va putea înlocui partenerul privat.

Totodată, proiectul prevede că înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire, în anumite condiţii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest sens de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va monitoriza şi supraveghea respectarea prevederilor acestei legi şi a actelor normative emise în aplicarea acesteia, putând lua orice măsuri prevăzute de lege pentru îndreptarea neconformităţilor constatate, se mai stipulează în propunerea legislativă.

Totodată, propunerea legislativă prevede şi faptul că procedurile de atribuire demarate în temeiul dispoziţiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare, în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a acesteia, încetează de drept.

Un alt proiect de lege controversat şi cu miză politică majoră asupra căruia Camera se va pronunţa în şedinţa de săptămâna viitoare, marţi, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localităţilor.

Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006, cu modificările ulterioare, şi amendează cadrul legislativ actual, impunând obligaţii generatorilor de deşeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Proiectul stabileşte obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de organizare şi termenul limită de implementare, persoanele şi modul de delegare a responsabilităţii aplicării acestuia, penalizări şi amenzi.

Proiectul a fost adoptat de Senat în aprilie 2010. Mediafax.ro


codul penal
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1371 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006401 (s)