News Flash:

SCANDAL: Colind antisemit difuzat de TVR3

12 Decembrie 2013
1397 Vizualizari | 0 Comentarii
Ambasada Statului Israel se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de "Dor transilvan" şi difuzat de TVR3, în 6 decembrie, şi speră că autorităţile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc. Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică îşi exprimă "îngrijorarea profundă faţă de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, şi difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3, la 6 decembrie 2013, şi care include mesaje puternic antisemite".

Ambasada Statului Israel apreciază drept "foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR".

"Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România", se mai arată în comunicat. Ambasada speră că autorităţile române competente vor lua "măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple".

Comunicatul include şi un "pasaj relevant" din colindul respectiv: "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară (= fum) în drum".

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit interpretat de grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan", fiind reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) spune că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

"Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate", a precizat, miercuri, SRTv, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, "în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale".

Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, susţine că "nu există colinde antisemite", iar colindul difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

Tiberiu Groza a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că s-a dorit pentru emisiunea de la TVR 3 un colind scurt şi care să nu mai fi fost prezentat la televiziune.

"Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an", a spus Groza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o reprezintă, şi căreia îi este subordonat Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, "va analiza situaţia creată".

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, el spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.

Robert Schwartz a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că este îngrijorat de difuzarea colindului pe TVR 3, considerând că nu a fost vorba despre o greşeală.

"Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală", a spus Schwartz.

Acesta a subliniat că aşteaptă din partea televiziunii publice să cerceteze situaţia şi "să îi sancţioneze pe cei vinovaţi de difuzarea colindului pe TVR 3".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit, la TVR 3, este similar cu o "bombă" care face mari distrugeri dacă este "scăpată", catalogând incidentul "scandalos spre nebunie".

Antonescu a fost întrebat la RRA cum vede difuzarea de către TVR 3 a unui colind antisemit la momentul relansării postului.

"După cum ştiţi, acolo la Televiziune, nu numai din acest motiv, practic toate lucrurile sunt în schimbare. Practic, conducerea şi Consiliul de Administraţie au fost prin votul de ieri destituite (...) E foarte important cum gestionezi activitatea unor instituţii publice cu un asemenea impact, astfel de lucruri sunt ca bombele, adică dacă ai scăpat-o, sunt distrugeri mari şi sunt lucruri care nu se pot repara, sau nu se pot repara cu una cu două", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că există o "sensibilitate specială faţă de astfel de subiecte, care te pot proiecta ca ţară într-o lumină extrem de neplăcută".

"E scandalos spre nebunie ce s-a întâmplat, să sperăm că asemenea lucruri nu se vor putea repeta niciodată", a mai precizat Antonescu.

El a menţionat că nu crede că cineva a căutat un astfel de colind, despre care personal nu ştia că există, ci consideră că este vorba de o neglijenţă şi este impardonabil. Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007558 (s)