News Flash:

Calea catre o friptura in sange mai sigura pentru sanatate

14 Septembrie 2017
1087 Vizualizari | 0 Comentarii
friptura porc2

Zoonozele sunt boli sau infecţii ale animalelor, care pot fi transmise la om, direct, de la animale, sau indirect, prin intermediul unor elemente din mediul înconjurător, care au fost infestate anterior. Conform OMS, zoonozele pot fi bacteriene, virale, parazitare sau pot implica alți agenți neconvenționali. Câteva dintre cele mai cunoscute zoonoze sunt: antrax, bruceloza, leptospiroza, listerioza, psitacoza, salmoneloza (gastroenterita), infecția cu Streptococcus suis, tuberculoza, Escherichia coli O157 (E coli O157).

Conform Colegiului Veterinar Regal de la Universitatea din Londra, riscul de a contracta una dintre cele mai comune dintre aceste boli- infecția cu Escherichia coli, poate fi redus cu 85% prin intermediul vaccinării vitelor împotriva bacteriei E. coli.

viata sanatoasaEscherichia coli (E. Coli) este o bacterie în formă de batonaș, întâlnită frecvent în intestinul inferior al organismelor cu sânge cald (endoterme). Chiar dacă cele mai multe tulpini ale E. coli sunt inofensive, unele tipuri ale acesteia, ca E coli O157, pot provoca la om intoxicaţii alimentare grave. Simptomele de infecție cu bacteria E coli O157 includ: oboseală, febră, crampe abdominale severe, diaree severă (uneori cu sânge), greaţă, vărsături. Netratată, cea mai nocivă infecție cu E. coli provoacă insuficienţă renală şi chiar moartea. Aceste probleme apar cel mai frecvent la copii şi la adulţii care au un sistem imunitar slăbit.

Vitele au fost identificate ca fiind cea mai importantă sursă de infecție cu E. coli O157: H7. Infecția se răspândește prin contactul cu și consumul de alimente contaminate (carne de vită contaminată). Cercetătorii britanici de la Colegiul Regal Veterinar de la Universitatea din Londra au observat că riscul de răspândire a infecţiei este foarte mare în perioadele când unele vite devin”super-purtători” ale bacteriei, iar fecalele lor conțin adevărate colonii de E. coli.

“Dacă vaccinul acționează asupra animalelor în acel moment, riscul de transmitere a infecției la om este redus considerabil”, a declarat Stuart Reid, conducătorul studiului şi directorul Colegiului Regal Veterinar. Studiile anterioare au afirmat că vaccinarea vitelor ar putea reduce riscul de infecție cu E. coli cu 50 %, dar, în opinia cercetatorilor britanici, “aceste studii nu a luat în considerare efectul de vaccinare asupra super-purtătorilor E.coli”.

Totuși, britanicii recunosc faptul că, pentru ca riscul de infecţie cu E. coli să fie redus cu 85%, este necesară o intervenţie a guvernului. Fermierii nu sunt interesați de vaccinarea vitelor, deoarece vacile nu sunt afectate de această bacterie. Vitele nu devin mai sănătoase sau mai productive după vaccin, aşa că o intervenţie publică este necesară pentru a se face o vaccinare la scară largă. Impactul asupra sănătăţii publice ar trebui să fie o motivație destul de puternică pentru orice guvern cu rol activ în domeniul sănătății, pentru a sprijini şi promova vaccinarea vitelor împotriva E coli.

Oricum, niciun vaccin contra E. Coli nu trebuie să fie o scuză pentru neglijarea măsurilor de igienă în ceea ce privește prelucrarea și gătirea cărnii de vită și a laptelui. Atât carnea, cât și produsele lactate trebuie procesate la temperaturi mai mari de 71 de grade Celsius.

 


zoonozele boli escherichia coli
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 43 queries | Mysql time :0.011017 (s)