News Flash:

Brahiterapia, tratamentul care permite administrarea radiatiilor direct in tumora canceroasa, disponibil in Timisoara

13 Mai 2022
588 Vizualizari | 0 Comentarii
oncohelp

Centrul Oncologic OncoHelp Timisoara pune la dispozitia pacientilor o procedura prin care se poate iradia o tumora prin introducerea razelor gama in interiorul acesteia, protejand organele din jurul ei. Procedura poate fi considerata ca fiind obligatorie in cazul cancerelor de col si corp uterin.
 
 
In fiecare luna, peste 30 de paciente cu cancere din sfera ginecologica beneficiaza gratuit de barhiterapie la Timisoara. Dozele de radiatii tintite in zona tumorala sunt ridicate si tratamentul are o rata de succes mare.

„Brahiterapia nu este o procedura foarte complicata, dar necesita multa atentie. Inaintea administrarii dozei de radiatii este nevoie de realizarea unui examinari cu ajutorul unui Computer Tomograf pentru a identifica foarte clar care este zona unde trebuie aplicat tratamentul, astfel incat sa protejam organele din jurul tumorii, in principal vezica si rectul. Vorbim de un tratament avansat, o interventie invaziva, pentru care se foloseste o tehnologie de ultima generatie care utilizeaza o sursa radioactiva puternica, Iridiu 192, dar care are un efect major asupra formatiunii tumorale. Sursa de iradiere produce raze gama care distrug celulele canceroase. Procedura propriu-zisa nu dureaza foarte mult, vorbim de o expunere de cateva minute, dar are rezultate foarte bune. De altfel, se realizeaza in cadrul unei spitalizari de zi”, spune Bogdan Ile, fizician in cadrul Asociatiei OncoHelp Timisoara.

Desi metoda este preponderent folosita ca tratament in cazul tumorilor aflate in stadii incipiente, brahiterapia poate fi aplicata cu rezultate foarte bune si in cazul formatiunilor de dimensiuni mai mari.


In plus, pe langa precizia ridicata, aceasta procedura asigura mai multa siguranta din punct de vedere al protectiei la radiatii, atat pentru pacient, cat si pentru cadrele medicale.

Momentan, la Centrul OncoHelp, procedura se aplica doar in cazul pacientelor cu cancer de col si corp uterin, dar in curand se va incepe aplicarea si pentru tumorile cutanate.

Romania este tara cu cea mai mare incidenta, dar si mortalitate asociata cancerului de col uterin. In fiecare an, peste 1.800 de femei mor din cauza neoplasmului de col. Tot anual, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta maladie, ajunsa de cele mai multe ori in stadii avansate. Rata mortalitatii in Romania este de 4 ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana in ceea ce priveste aceasta boala.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006112 (s)