News Flash:

BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific si cel mai cunoscut cascador al cinematografiei romane

1 August 2014
1986 Vizualizari | 0 Comentarii
Szobi Cseh, care a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 71 de ani, a fost cel mai prolific si cel mai cunoscut cascador al cinematografiei romane, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul sau, pana la "Amen" de Costa-Gavras.
Cseh a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitala in iunie anul trecut, cu o suferinta hematologica grava, pentru a urma un tratament de specialitate. Anul trecut, Szobi Csech a aflat ca are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu si tumoare la coloana, la Spitalul Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declaratiilor sale din presa.
Szabolcs (Szoby) Cseh s-a nascut pe 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui.
In anul III de facultate (IEFS), Szoby Cseh a debutat in calitate de cascador in filmul "Dacii", de Sergiu Nicolaescu (1965), lucrand in paralel la trapez zburator la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa "Ganea". Tot inainte de terminarea facultatii, a fost distribuit ca actor in rol principal in filmul "Impuscaturi pe portativ", de Cezar Grigoriu, precum si in productia franceza "Tom Sawyer si Huckleberry Finn".
Incepand din 1966, de la debutul sau, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje si de televiziune, din care 25 sunt productii straine sau coproductii.
Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul scolii de cascadorie din Romania. A ocupat pana in 1979 pozitia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea si consilier de lupte al Centrului National al Cinematografiei (CNC), ipostaza in care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse in perioada respectiva de studiourile cinematografice romane, care contineau secvente de actiune-lupte, si a facut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice in strainatate, ca regizor de actiune-lupte si cascador.
In 1975, a fost coordonatorul scolii de cascadori din Germania.

Pe 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a infiintat Asociatia Cascadorilor Profesionisti din Romania, fiind ales presedinte al acesteia.
De asemenea, intre 1999 si 2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune in peste zece filme artistice straine realizate in tara, inclusiv "Amen", in regia lui Costa-Gavras.
Cascadorul Szoby Cseh a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.
In 2011, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci ca el s-a dus de buna voie la ofiterii Securitatii pentru a "face ordine in studiouri", explicand ca exista foarte multa coruptie in industria cinematografiei.
Anul trecut, pe 22 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.
Szoby Cseh a jucat in filme precum "Inima de tigan" (Alexandru Fotea, Iura Luncasu, 2007), "Totul se plateste" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, in seria "Margelatu"), "Burebista" (1980), "Profetul, aurul si ardelenii", de Dan Pita, "Un august in flacari" (1974), "Un comisar acuza", de Sergiu Nicolaescu.
Szoby Cseh a fost pasionat si de sculptura. A fost membru de onoare al Uniunii Artistilor Plastici si membru al Asociatiei De Arte Da Vinci.
Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, initiat in 2005. Programul are ca scop prevenirea si combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea sociala a copiilor fara posibilitati materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiti de adapost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenta si delincventa juvenila. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1401 (s) | 22 queries | Mysql time :0.023868 (s)