News Flash:

Basescu, inainte de plecarea la Consiliul European: "Ar fi fost pacat sa trimitem acolo un incepator"

24 Octombrie 2013
1271 Vizualizari | 0 Comentarii

Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, înainte de plecarea la Bruxelles, pentru reuniunea Consiliului European, că le reaminteşte "celor care cred că viaţa începe odată cu ei" că este unul dintre şefii de stat care au contribuit la agenda UE 2020, în care una dintre componente este digitalizarea.

Preşedintele Băsescu a precizat, în declaraţia de presă susţinută la Aeroportul "Henri Coandă", că doreşte să facă o singură remarcă, referitoare la "nevoia unor cunoscători în ale digitalizării la acest consiliu", precizand că nu ştie pe niciunul din şefii de stat care să vină din economia digitală.

El a precizat că acest Consiliu European nu ia decizii tehnice, ci este cu oameni politici.

"Vreau să reamintesc celor care cred că viaţa începe odată cu ei că sunt unul dintre şefii de stat care au contribuit la realizarea agendei UE 2020, în care unul din pilonii esenţiali este digitalizarea. Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător", a comentat Traian Băsescu.

Orgoliul şi frustrarea personală a preşedintelui Traian Băsescu de a reprezenta Romania la Consiliul European într-un domeniu în care Guvernul este cel care are competenţe creează deservicii ţării şi împiedică reprezentarea corectă a intereselor industriei romaneşti de IT, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Mergem la Bruxelles, dar evident că nu o să mă duc şi eu la Consiliul European, pentru că, dacă preşedintele e acolo, nu vreaă să ne dăm în stambă la Bruxelles (...) Mi-e teamă că într-un domeniu important care priveşte viaţa a multe companii din Romania şi a mii de angajaţi, în special tineri, Romania o să fie absentă la luarea deciziilor. E o problemă de cum e mai bine să faci pentru ţara ta, iar dacă orgoliul personal al preşedintelui, "Uite, nu-l las pe Ponta, ca să-i arăt eu !", e mai important decat faptul că avem mii de angajaţi în zona de IT şi e un domeniu unde Romania s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani, în care ar trebui să avem o poziţie, nu să primim deciziile luate la Bruxelles pe nemestecate, nu pot decat să constat un mod de fapt de a nu reprezenta Romania, ci de a face deservicii Romaniei", a spus Ponta la Antena 3.

El a artat că regretă faptul că "frustrarea personală"împiedică reprezentarea corectă a intereselor industriei romaneşti de IT.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la summitul Partidului Popular European şi la reuniunea Consiliului European, potrivit programului oficial remis de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Băsescu participă, de obicei, la summit-urile PPE care preced reuniunile Consiliului European.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut mandat preşedintelui Traian Băsescu pentru a participa la Consiliul European, unde una dintre temele principale va fi agenda digitală europeană.

Duminică, şeful Guvernului a precizat că nu a primit încă, pană în acea zi, un mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru reuniunea de joi şi vineri.

Victor Ponta a spus, totodată, că, după vizita pe care o efectuează în Statele Unite, între 21-23 octombrie, se va opri şi la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor socialişti europeni.

Marţi seara, premierul Ponta a afirmat dinnou că nu a primit un răspuns din partea preşedintelui Băsescu privind un eventual refuz de a-i acorda mandatul pentru Consiliul European privind agenda digitală, arătand însă că doar Guvernul poate vorbi pe această temă, deoarece Strategia guvernamentală în domeniu conţine 300 de pagini şi nu poate fi citită "la o cafea".

In intervalul 24-25 octombrie, la Bruxelles, va fi organizat Consiliul European în care se va discuta şi despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale pană în 2015.

Şeful statului şi-a manifestat public nemulţumirea, recent, într-o conferinţă de presă, faţă de prestaţia premierului Victor Ponta de la Consiliul European pe energie din luna mai.

 


la bruxelles
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006472 (s)