News Flash:

Basescu face apel la Ianukovici sa nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina

19 Februarie 2014
1181 Vizualizari | 0 Comentarii
Preşedintele Traian Băsescu face un apel la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el arătându-se "profund îngrijorat de valul de violenţă şi depierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului". "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele României face apel la preşedintele Ucrainei să nu ordone reprimarea protestatarilor.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina", se mai arată în comunicat. Şase poliţişti au fost ucişi "de gloanţe", marţi, la Kiev, în confruntările cu manifestanţii ostili preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP.

Ministerul ucrainean de Interne a adăugat că 159 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 35 grav. Cinci civili au fost de asemenea ucişi, potrivit autorităţilor.

Conform opoziţiei, cel puţin 150 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care 30 grav.

Protestatarii opoziţiei proeuropene din Ucraina au luat cu asalt, marţi seară, sediile administraţiei regionale şi poliţiei din oraşul Liov, situat în vestul ţării.

Aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre în direcţia sediului administraţiei regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistenţă. Ulterior, aproximativ o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţiei regionale, în faţa căruia au început să ridice o baricadă.

În regiunea Ternopil (vest), protestatarii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în direcţia sediului poliţiei, care a luat foc, a anunţat poliţia. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0922 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035480 (s)