News Flash:

Avertisment pentru gospodinele care foloseau coaja la prajituri! “Coaja nu este recomandata consumului uman”. Pericolul ascuns in lamai

16 Noiembrie 2017
1448 Vizualizari | 0 Comentarii
coaja lamaie2

Comerciantii romani vor fi obligati sa puna un afis langa citrice, cu un avertisment extrem de important: “coaja nu este recomandata consumului uman”. Daca insistam sa facem totusi asta, trebuie sa spalam foarte bine fructul.

Aceasta decizie vine dupa ce autoritatile au anuntat ca portocalele, mandarinele sau lamaile sunt stropite cu pesticide, care in cantitate mare ne pot pune sanatatea in pericol.

Ministrul Agriculturii a dispus intensificarea controalelor in piete, supermarketuri si la toate punctele de desfacere a citricelor.

“Coaja nu este recomandata consumului uman”.

Avertismentul este scris negru pe alb pe o eticheta mica a unei cutii cu portocale si lamai care se vand vrac. Scrie de asemenea ca fructele au fost stropite cu fungicidul ima zalil. Consumatorul trebuie sa caute bine insemnele pentru ca nu sunt la vedere. Aceeasi eticheta o gasim si pe produsele in plasa.

THIABENDAZOL si IMAZALIL sau E233, asa se numeste pesticidul folosit in agricultura pentru combatarea bolilor la citrice, dar si pentru a putea fi transportate. Dar de pe coaja noi fie il transferam in miezul fructului, fie il folosim direct in prajituri, bauturi si limonade.

Profesor dr. Petru Alexe, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati: “Exista obligativitatea curatarii lor, este bine ca aceasta suprafata sa mai fie o data spalata, igienizata. Exista variante si cu otet, si cu bicarbonat, si cu apa. Pentru gospodinele care utilizau ca element, fie de decor, fie de aromatizare a unor prajituri, e clar, recomandarea este sa foloseasca acest procedeu cat mai putin, pana la deloc.”

Un alt pas important, dupa curatarea citricelor pana sa mancam fructul, este absolut necesar sa ne spalam pe maini.

In laboratorul pentru controlul rezidurilor de pesticide ce apartine Ministerului Agriculturii, si unde de obicei se analizeaza fructe si legume autohtone, au ajuns si citrice, iar rezultatele confirma prezenta conservantului imazalil sau E233 in mai multe probe: pomelo din China, mandarine din Grecia si lamai din Africa de Sud. Cantitatile sunt de zece ori mai mici decat cele admise, adica de 5 miligrame la un kilogram. Acelasi fungicid, care ataca rinichii si ficatul ,a fost gasit si intr-o proba de pere din Romania.

O campanie de informare este absolut necesara: atat pentru afisarea etichetei cu avertismentul “coaja nu este recomandata consumului uman”, cat si pentru o igiena riguroasa.

Autoritatile spun ca au cerut deja comerciantilor sa ia masuri urgente.


comerciantii romani citrice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005160 (s)