News Flash:

Primăria a trecut la treabă

Au început acțiuni de stârpire a ambroziei

11 Mai 2023
283 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Timișoara a demarat acțiuni pentru combaterea răspândirii ambroziei prin lansarea unei campanii de conștientizare cu privire la efectele negative ale acestei plante asupra sănătății oamenilor. În cadrul acestei campanii, vor fi desfășurate activități de verificare și identificare a terenurilor infestate cu specii de buruieni din genul ambroziei.

Potrivit legii, autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea de a identifica suprafețele pe care crește ambrozia. Primăriile trebuie să efectueze anual verificări ale terenurilor din teritoriul lor administrativ și să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde s-au constatat focare de infestare cu ambrozie. Aceștia trebuie să fie notificați în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.

În ceea ce privește distrugerea ambroziei, această obligație revine proprietarilor sau deținătorilor de terenuri unde au fost identificate focare de infestare. După ce buruienile sunt distruse, proprietarii menționați anterior trebuie să informeze în scris administrația publică locală responsabilă pentru teritoriul în care se află terenul infestat, astfel încât aceasta să verifice aplicarea măsurilor de combatere a ambroziei.

În situația în care proprietarii de terenuri, fie persoane fizice sau juridice, nu efectuează lucrările de eradicare a acestei plante cu potențial alergen acolo unde este necesar, aceștia vor primi un avertisment. Dacă nu se conformează în continuare obligației care le revine, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice și între 10.000 și 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice.


Echipa Biroului de Avize și Control Mediu din cadrul Primăriei oferă câteva recomandări importante în privința combaterii și distrugerii ambroziei. În majoritatea cazurilor, ambrozia se dezvoltă în spații compacte sau înguste. Prin urmare, cele mai bune rezultate pot fi obținute prin cosirea manuală a acestor zone sau prin utilizarea unor echipamente mecanice de tuns iarbă, în special în zonele de-a lungul căilor ferate, drumurilor și pe marginea terenurilor. Atunci când ambrozia se răspândește pe suprafețe mai mari, pot fi aplicate erbicide, începând de la începutul primăverii, când planta are între 10 și 15 cm înălțime și poate fi ușor recunoscută. Pentru a obține o eficiență crescută, se recomandă cosirea repetată de 2-3 ori pe an. Lucrările de combatere trebuie repetate în fiecare an până când buruiana este complet eradicată.

Ambrozia afectează o mare parte a populației din cauza polenului pe care îl produce, conținând fragmente alergenice extrem de puternice. Pentru a asigura succesul acțiunilor de combatere a ambroziei, ne adresăm tuturor proprietarilor, deținătorilor, administratorilor și beneficiarilor de terenuri cu rugămintea de a ne sprijini în acest demers, în beneficiul întregii comunități.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004547 (s)