News Flash:

Asiguratii care nu se prezinta regulat la controlul medical ar putea fi sanctionati

17 Ianuarie 2014
1286 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Sanatatii va analiza propunerile de sanctionare a asiguratilor care nu se prezinta la controlul periodic prevazut în noul pachet de baza, respectiv o data la trei ani pâna la 39 de ani si o data pe an dupa 40 de ani, în cazul persoanelor sanatoase, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Nicolaescu a sustinut joi o videoconferinta pentru prezentarea noilor pachete de servicii medicale, care ar trebui sa intre în vigoare în primul trimestru al acestui an.
El a admis ca bugetul pe care România îl acorda sanatatii nu poate rezolva toate solicitarile, dar a declarat ca, prin noul pachet de baza, "orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca sa nu îi fie pusa viata în pericol". Ministrul a precizat ca noul pachet are la baza "preventia cu efecte pe termen lung si grija pentru banii publici".
"Nu avem pretentia ca este cel mai bun pachet, dar este facut cu buna credinta si poate fi perfectionat pe parcurs", a mai declarat Eugen Nicolaescu.
Totodata, el a anuntat ca au fost foarte multe întrebari legate modul în care vor fi sanctionati cei care nu se prezinta la controlul preventiv periodic, prevazut în pachet, si ca aceste propuneri vor fi analizate.
Ministrul a aratat ca, la nivelul medicinei de familie, apare ca noutate consultatia preventiva de evaluare a riscului individual, care nu trebuie confundata cu vechea consultatie de bilant anual. De asemenea, vor fi introduse consultatii speciale pentru riscurile si problemele de sanatate cu cel mai mare impact asupra populatiei: boli cardiovasculare, diabet de tip II, boala cronica respiratorie obstructiva, depresie si tulburari de crestere si dezvoltare la copii.
"Pachetul de baza nu limiteaza numarul de prezentari pentru probleme de sanatate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de câte ori intervine o modificare în starea de sanatate, ori de câte ori o persoana se simte rau sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sanatate, are dreptul sa se adreseze medicului de familie, indiferent de vârsta, fiind vorba despre consultatii în afara programului de preventie. Consultatia pentru probleme noi de sanatate sau episoade acute nu trebuie confundata cu urgenta - stari foarte grave, amenintatoare de viata -, pentru care pacientul suna la 112", a mai spus Nicolaescu.
Secretarul de stat Adrian Pana a explicat cum este urmarita evolutia starii de sanatate a copiilor, care beneficiaza automat pâna la 18 ani de pachetul de baza.
Medicul de familie urmareste periodic cresterea si dezvoltarea copilului, nutritia, posibilele riscuri si interventia în acest sens. Pachetul include evaluarea copilului la intrarea în scoala, depistarea riscurilor la adolescent si consiliere pentru un stil de viata sanatos si evitarea consumului de alcool, tutun si droguri.
De asemenea, copilul este evaluat la externarea din maternitate, la o luna la domiciliu, iar apoi la medicul de familie, la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni. Tot medicul de familie va face educatie pentru diversificarea hranei si continuarea alaptarii pâna la doi ani. Medicul de familie va mai consulta obligatoriu copilul o data pe an în intervalul 4 -18 ani.
Medicul de familie este si cel care face vaccinarile prevazute în schema nationala de vaccinari obligatorii pentru copii. Mediafax.ro

ministerul sanatatii controlul periodic eugen nicolaescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1358 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007545 (s)