News Flash:

Nicolaescu: "Incercam sa punem pe piata vaccinul antigripal de la Cantacuzino pana la sfarsitul lunii"

17 Ianuarie 2014
1143 Vizualizari | 0 Comentarii
Productia de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino a fost încheiata, însa mai trebuie facute studiile clinice, dozele urmând sa fie puse pe piata, probabil, pâna la sfârsitul lunii, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Deocamdata, avem vaccin suficient si nu avem un risc. Din pacate, între Cantacuzino si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) nu a fost o legatura de colaborare foarte explicita", a spus Nicolaescu, aratând ca ANM nu a facut precizarea ca la finalizarea productiei este obligatorie efectuarea studiului clinic, "dar si institutul având o problema", respectiv aceea ca "nu a întrebat".
Eugen Nicolaescu a mai precizat ca productia de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino a fost încheiata în 15 decembrie.
"Am facut productia. Este gata din 15 decembrie. Toate lucrurile sunt terminate. Productia era gata. ANM i-a spus însa institutului ca nu are studii clinice. Încercam sa facem acest lucru pe anumite etape, astfel încât, pâna la sfârsitul lunii, sa punem vaccinul pe piata", a spus el.
Totodata, ministrul a explicat ca ANM ar fi fost "rugata" sa elimine "birocratia" la procedurile privind vaccinul antigripal de la Cantacuzino, însa nu în detrimentul calitatii acestuia.
"ANM face aceste proceduri. Noi am rugat, fara sa faca derogare de la calitate, sa vada daca pot scurta perioada de studiu clinic. Stiti ca studiile clinice au si multa birocratie în ele. Scoateti pentru acest caz birocratia, cât se poate", a spus Nicolaescu.
Ministerul Sanatatii anunta anul trecut ca pentru campania de imunizare gratuita contra gripei din sezonul rece 2013 - 2014 vor fi disponibile un milion de doze de vaccin antigripal - 600.000 din import si 400.000 de la Institutul Cantacuzino.
În acest sezon rece, pâna în 5 ianuarie, în România au fost depistate trei cazuri de gripa, fara sa fie înregistrat vreun deces din aceasta cauza.
Anul trecut, în campania de imunizare gratuita împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la "Cantacuzino", dupa ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinii B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior închisa. Mediafax.ro

institutul cantacuzino
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0916 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026813 (s)