News Flash:

Asfalt pe trotuarele din centrul Timisoarei. De ce nu se pune pavaj? Raspunsul vine de la viceprimarul Ruben Latcau

2 Septembrie 2021
495 Vizualizari | 0 Comentarii
asfalt TM

Trotuarele din centrul Timisoarei au intrat in santier de mai bine de o luna, dar inca nu sunt gata. Noua administratie a preferat asfaltul in locul pavajului, desi recunoaste ca nu este dezirabil. Reactiile pe Facebook nu au intarziat sa apara. PMT va repara si zona din jurul catedralei, cu toate ca terenul nu este spatiu public. Viceprimarul Ruben Latcau explica ce se intampla si care este stadiul lucrarilor.
 
 
Al doilea mare santier la trotuarele din centrul Timisoarei, dupa cel de pe vremea fostei administratii care a durat luni bune, a fost anuntat de primarie la sfarsitul lunii iulie. Urma sa se lucreze la trotuarele degradate din zonele Loga, Eminescu, Piata 700, pe doua fronturi de lucru. Viceprimarul Ruben Latcau spunea atunci ca „acolo unde avem asfalt vom merge tot pe solutie de asfalt, iar acolo unde avem pavaj vom merge pe pavaj, sa respectam legea si sa avem cu adevarat o reparatie si nu o investitie mascata”.

O luna si ceva mai tarziu si inca se lucreaza. Viceprimarul Timisoarei spune ca a fost pe teren si a dat raportul pentru urmaritorii lui de pe Facebook.

„Avem in clipa de fata lucrari de reparatii pe C.D. Loga si pe Mihai Eminescu, tronsoanele de la Michelangelo la Revolutiei. Acolo m-am intalnit cu reprezentantii Societatii de Drumuri Municipale (SDM) ca sa vad situatia de pe teren:

  • portiunea de trotuar din fata liceului Carmen Sylva este, dupa cum puteti vedea din poza, gata;
  • pe ambele strazi vor fi curand finalizate integral trotuarele si vom avea treceri de pietoni la nivel cu bordura la toate intersectiile;
  • chiar in timpul vizitei am intalnit un domn care m-a intrebat de bordurile foarte inalte si i-am oferit asigurari ca vom avea treceri suprainaltate, deci accesibile pentru toti pietonii, fie ca sunt scolari sau varstnici, si biciclistii ce vor circula pe acolo;
  • cu cei de la SDM am stabilit masuri de imbunatatire a spatiului verde pentru stabilizarea copacilor de pe strazile adiacente la Loga si Eminescu;
  • carosabilul este in lucru si ma astept sa fie gata pana la finalul lunii”, a transmis edilul.

In acelasi timp, se lucreaza si in zona Pietei 700, la trotuarele sparte de operatorii de utilitati in urma cu cativa ani, iar Latcau spune ca sectiunea de pe strada Brediceanu este aproape gata, fiind nevoie de a umple cu pamant spatiile din jurul copacilor. Mai sunt in lucru si strazile Colonel Enescu, Aurel Cosma, Doctor Iosif Nemoianu.

Pe Iosif Nemoianu exista deja front de lucru, iar acolo va fi refacut si carosabilul, nu doar trotuarul. Edilul spune ca se vor repara „asa cum trebuie” si portiunile de langa sinele de tramvai, astfel incat sa nu se degradeze asfaltul.

„SDM va folosi o tehnologie noua pentru ei, respectiv aplicarea de mastic bituminos, care este practica standard. In trecut, STPT ar fi fost responsabil pentru aplicarea masticului, dar nu avea suficienti bani, iar SDM nu a avut echipamentul si expertiza pentru a-l aplica. Am rezolvat aceasta problema si nu vom mai vedea cratere langa sine”, a mai explicat Ruben Latcau.

Mai multi utilizatori de Facebook au comentat ca solutia aleasa, de asfaltare, nu este potrivita pentru cladirile istorice din centrul orasului, in special in fata Colegiului „Carmen Sylva”.

„Stiu ca solutia tehnica de asfaltare a trotuarelor in zonele centrale nu este cea mai dezirabila. Consider ca ar fi fost ideal sa avem continuitate intre sectiuni si sa avem un singur model de dale sau de piatra cubica, nu asfalt. La lucrarile de reparatii (si nu de investitii), legea ne obliga sa punem dale unde au fost dale si asfalt unde a fost asfalt. Am avut de ales intre aceasta masura – acum – si repararea trotuarelor abia peste 2 ani, printr-un proiect nou”, a precizat viceprimarul.

Solutia aleasa a fost criticata si de fostul viceprimar al Timisoarei, Dan Diaconu, acum consilier local, care spune, cu referire tot la „Carmen Sylva”, ca „atat merita un monument istoric de importanta nationala; atat vor merita si Liceul C.D. Loga si celelalte cladiri iconice de pe strada”.

„Asta in ciuda avizului Directiei de Cultura, care acum pare ca nu mai conteaza si care spune explicit «se descurajeaza utilizarea asfaltului pe aceste strazi». Cum stam cu aplicarea asfaltului pana in peretele unei cladiri cu o vechime de peste 100 de ani?”, a atras atentia Diaconu.

Primaria repara si zona catedralei, desi nu e spatiu public
La trotuarele din jurul Catedralei Mitropolitane se lucreaza din toamna lui 2020. Santierul a fost inceput atunci cand au fost montate trotuarele in patratele, iar fosta administratie pregatea pavaj cu model folcloric. N-a mai apucat sa-l puna, iar Administratia Fritz nu a continuat lucrarile. Explicatia era ca pentru santierul de acolo nu a existat aviz de la Directia pentru Cultura a Judetului Timis.

„Suntem de mai multe saptamani in discutii inclusiv cu mitropolia, vrem sa ajungem cat de curand la niste lucrari, doar ca ele trebuie sa fie legale. Dupa cum stiti, pentru lucrarile incepute acolo nu a fost nicio autorizatie de la Monumente, desi este in fata unui monument. Nu este terenul primariei si pentru celelalte trotuare ne straduim foarte mult sa avem o solutie legala. Din cate stiu eu, o sa avem si aici vesti bune in curand”, explica, in primavara, primarul Dominic Fritz.

Viceprimarul Ruben Latcau explica acum ca in zona catedralei a fost nevoie de „un model de trotuar potrivit pentru situl din jurul sau”.

„Initial, trotuarul de la catedrala a fost realizat fara autorizatie, motiv pentru care au existat intarzieri majore la noul trotuar. Inca din prima clipa am facut pasii necesari pentru a aduce situatia in legalitate – am vorbit cu inspectoratul in constructii si am produs documentatia necesara. Recent, directia de cultura a dat ok-ul la ultima propunere a patriarhiei pentru modelul de trotuar, iar saptamana aceasta a fost ales tipul de piatra, a fost comandata, si, odata ce ajunge, va fi montata. SDM va realiza intreaga portiune, dar dat fiind faptul ca nu toate trotuarele din jur apartin primariei, vom finanta mitropolia pentru lucrarile de pe patrimoniul lor”, a precizat Latcau.

Ar trebui sa se lucreze si in zona Spitalul Militar – Statia Piata 700, unde exista aviz de la Directia pentru Cultura pentru un model de trotuar propus de PMT la inceputul lunii. Drumarii SDM ajung acolo saptamana viitoare, urmand ca lucrarile sa fie finalizate pana la final de septembrie, spune aceeasi sursa.

O alta zona in care ar trebui sa se lucreze este la Colegiul Tehnic „I.C. Bratianu”, unde trotuarul din fata a fost decopertat de ceva timp. Ruben Latcau sustine ca acesta va fi amenajat dupa ce au fost finalizate lucrarile de reabilitare la liceu, urmand sa fie gata tot cam in doua-trei saptamani.

Campania de reparatie a trotuarelor din zona centrala va continua. SDM va interveni si pe Bd. Revolutiei din 1989, de la C.D. Loga pana la Podul Decebal. In plus, reprezentantii PMT promit ca drumarii Societatii de Drumuri Municipale vor ajunge si in cartiere, „in urmatoarele luni si ani”, in Dambovita, pe Ana Ipatescu sau in zona Elisabetin.

Va reamintim, fosta administratie a ales pavarea trotuarelor din centrul orasului cu un model de dale destul de criticat de timisoreni. Asa-zisele trotuare „sotron” sau „in patratele” au fost criticate si de noul arhitect-sef al orasului, Gabriel Almajan, care spunea ca acestea „nu se coreleaza cu fatadele”, iar „sistemul coloristic creeaza un deranj optic major”. Reprezentantii Primariei Timisoara nu au anuntat deocamdata daca mai inlocuiesc trotuarele in patratele si cand.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1345 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007686 (s)