News Flash:

Arafat: Buget de 270 de milioane de lei pentru actiunile prioritare din medicina de urgenta

19 Ianuarie 2014
1128 Vizualizari | 0 Comentarii
Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru actiunile prioritare din medicina de urgenta, pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sânge.
Raed Arafat a anuntat, sâmbata, într-o conferinta de presa la Târgu Mures, ca în acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de actiuni prioritare legate de urgenta, "complementare" acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Este vorba despre finantarea materialelor sanitare si a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si au nevoie de îngrjiri, în conditiile în care fondurile venite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu erau suficiente.
"Ideea este sa venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judetene de urgenta, pentru continuitatea îngrijirilor pacientilor care sunt veniti prin Unitatile de Primiri Urgente, pacienti de urgenta, dupa ce se interneaza în spital. De multe ori s-a zis ca UPU este finantat prin bugetul de stat, dupa care sunt probleme de finantare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costa foarte mult", a spus Arafat.
Acesta a precizat ca se refera la actiuni prioritare pe programe de terapie intensiva, infarct, trauma, accidente vasculare cerebrale si recoltare mobila de sânge, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind înca discutii.
Astfel, pentru actiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut - care a început experimental în urma cu trei ani - suma alocata va creste de la 17 la 20 de milioane de lei si se vor adauga noi centre spitalicesti care vor primi bani, iar din acest an se va include "o subactiune noua", legata de prevenirea mortii subite, pentru care se aloca cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.
La rândul sau, cardiologul Dan Dobreanu de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Târgu Mures a explicat, în aceeasi conferinta de presa, ca un sistem de urgenta foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un numar mare de pacienti care ajung la UPU cu infarct miocardic acut, însa problema majora este ca acesti pacienti ramân cu "un risc imens" de a repeta evenimentul.
"Singura masura terapeutica pe care o avem la ora actuala la dispozitie pentru a preveni recidiva si moartea subita este implantarea unui dispozitiv, asa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil sa recunoasca tulburarea de ritm si sa aplice un soc la purtator, automat, fara a fi nevoie de interventia echipei de urgenta. România are deja numeroase centre si specialisti capabili sa practice aceasta procedura, dar principala problema pe care am avut-o pâna la acest moment era finantarea, pentru ca aceste dispozitive sunt relativ scumpe si, practic, nu aveam posibilitatea de a proteja decât un numar extrem de redus de pacienti", a explicat Dobreanu.
El a precizat ca, prin intermediul acestui program, numarul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creste de trei ori fata de situatia actuala, adaugând ca "în 2012, în România, erau implantate în jur de 180 de dispozitive".
Dobreanu a mai spus ca în aceasta "subactiune" vor fi implicate trei centre medicale din Bucuresti si Institutele de Boli Cardiovasculare din Târgu Mures, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
De asemenea, medicul Claudiu Marginean de la Sectia de Chirurgie Cardiovasculara a SJU Târgu Mures a aratat ca în momentul în care se depaseste un anumit timp de la momentul declansarii infarctului cerebral pâna la interventie se poate pierde tesut neuronal, "care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului".
"Avem posibilitatea în prezent, în Târgu Mures, prin dotarile pe care le avem, sa demaram un centru-pilot, un centru care sa preia urgenta cerebrovasculara. Avem si resursa umana. Putem îmbunatati si resursa umana, care este o problema, dar avem un proiect prin care, cu siguranta, într-un an, un an si jumatate, am putea crea si dezvolta mai multe centre care sa fie capabile de a prelua", a spus Marginean, precizând ca în tarile civilizate exista un astfel de centru la aproximativ trei milioane de pacienti.
În ceea ce priveste actiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat ca va creste numarul centrelor care abordeaza problema prin tromboliza, în conditiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore si jumatate de la momentul instalarii AVC sau se va recurge la "o etapa interventionala", care constituie o noutate.
"Mai e o etapa, etapa interventionala, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea sa faca acest lucru. Muresul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred ca va mai fi un centru în tara sau maxim doua care vor face asta - si din lipsa de personal specializat, dar si pentru ca este o chestiune cu care vrem sa începem ca program pilot. Daca colegii nostri instruiesc alti colegi în urmatorii doi ani, sa-i avem pregatiti, atunci se pot deschide si alte centre, pentru radiologie interventionala. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta si pentru partea de trauma", a spus Raed Arafat.
El a precizat ca, pe lânga Târgu Mures, în acest program va mai intra centrul de la Iasi, unde exista de asemenea un specialist, si se analizeaza posibilitatea includerii unui centru din Bucuresti.
Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Raed Arafat este prezent la Târgu Mures la finalul acestei saptamâni cu ocazia întrunirii Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0861 (s) | 33 queries | Mysql time :0.040168 (s)