News Flash:

Ar putea fi prelungite contractele de inchiriere pentru garajele dintre blocurile Timisoarei

25 Martie 2022
434 Vizualizari | 0 Comentarii
locuri de parcare

Administratia Fritz s-a decis asupra perioadei contractuale de inchiriere a terenurilor pe care se afla garajele dintre blocurile orasului. Consiliul Local va dezbate si decide proiectul de hotarare semnat de primar si contrasemnat de viceprimarul Cosmin Tabara. Atentie, o clauza de reziliere rapida se vrea instituita.
 
 
Garajele aflate intre blocurile Timisoarei constituie un subiect intalnit cu recurenta pe agenda administratiilor Robu si Fritz.

Dupa trei ani de procese cu unii proprietari, instanta a dat liber vechii administratii sa demoleze sute de garaje, in locul carora erau deja desenate locuri de parcare. Mai exact, 222 de astfel de constructii au fost daramate de primarie doar in 2018, putin mai tarziu cartierul Soarelui devenind primul cartier in care parcarile publice au luat locul garajelor.

Odata ajuns primar, Dominic Fritz a anuntat ca va continua procesul inceput de administratia Robu. Mai mult, spunea ca va plusa prin alternarea locurilor de parcare ridicate pe terenurile fostelor garaje cu spatii verzi.

„Vom continua cu transformarea garajelor in spatiu public. Insa felul in care se intampla aceasta transformare se va schimba. Vom analiza impreuna cu locuitorii cum sa folosim acel spatiu si vom face proiecte cu adevarat. Pentru ca eu am inteles ca de multe ori nu s-a facut de fapt niciun proiect. Pur si simplu s-a turnat un pic de asfalt si s-a pus un pic de var. Si noi o sa avem o abordare mai sistematica. O abordare in care sa includem si oamenii care stau efectiv acolo. Si o sa luam nu doar un spatiu intre blocuri, ci o sa analizam cvartale pentru a vedea unde mai degraba punem spatii verzi, unde punem locuri de parcare si asa mai departe”, declara Fritz pentru Tion.

Totusi, intregul plan presupune o perioada lunga de implementare, in timpul acesta ramanand spre dezbatere ce fac proprietarii care inca nu vor fi somati sa elibereze garajele respective.

Raspunsul este simplu in ansamblu: proprietarii continua sa inchirieze terenurile pe care sunt construite garajele si sa isi foloseasca proprietatea dupa cum considera.

Totusi, un nod birocratic se interpune nefericit in reteaua administrativa: pe ce perioada e bine sa inchirieze oamenii terenurile respective?

Administratia Robu, prin Hotararea Consiliului Local a Municipiului Timisoara nr. 623/19.12.2014, a decis ca termenul contractului de inchiriere sa fie de 1 an. Asta dupa ce, cu doar cateva zile inainte, o prima hotarare a consilierilor locali stabilea acel termen la 3 ani.

Dominic Fritz anunta ca va prelungi perioada contractuala. Timpul a trecut si, la mai bine de un an, pare ca declaratia edilului se va concretiza material.

Actualmente, spre masa consilierilor locali a fost trimisa o propunere prin care contractele de inchiriere pentru terenul aferent garajelor sa se incheie pe o perioada de 3 ani.

„Propunem pentru terenul aferent garajelor edificate cu autorizatie de construire pe terenul Municipiului Timisoara/Statului Roman, incheierea de noi contracte de inchiriere pe o perioada de 3 (trei) ani, cu titularii a caror contracte au expirat sau pentru care s-a transferat dreptul de proprietate”, se arata in proiectul de hotarare.

Motivul?
Municipalitatea isi justifica propunerea prin apelul la consumul inutil de resurse materiale, umane si de timp pentru o procedura anuala a carei necesitate poate fi usor pusa la indoiala. Totodata, se creeaza un disconfort si pentru cetateni.

„Cetatenii carora li se incheie asemenea contracte sunt nemultumiti de termenul inchirierii si de obligativitatea de a depune anual aceleasi documente chiar daca nu s-a schimbat nimic in modul in care este detinut sau folosit terenul aferent garajului”, spune aceeasi sursa.

Asadar, prelungirea valabilitatii contractuale de la 1 an la 3 ani se justifica prin economisirea de resurse si nervi.

Mare atentie la art. 18!
Proiectului de hotarare privind modificarea Hotararii Consiliului Local nr. 599/09.12.2014 privind reglementarea situatiei terenurilor ocupate cu garaje autorizate pe raza Municipiului Timisoara, modificata prin Hotararea Consiliului Local nr. 623/19.12.2014, nr. 131/20.03.2015, nr. 462/30.10.2015 si nr. 179/10.05.2016 aduce cu sine inca o noutate: o clauza de reziliere rapida.

Mai exact, primaria vrea statuat fara echivoc imposibilitatea cetatenilor de a mai contesta legal momentul in care se va decide demolarea altor garaje.

Conform art. 18, „contractul de inchiriere se reziliaza de drept fara punere in intarziere, fara interventia instantei de judecata si fara nici o alta formalitate prealabila in caz de sistematizare a zonei sau schimbarea situatiei juridice a terenului”.

Toate celelalte clauze din contractul de inchiriere-cadru raman neschimbate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006780 (s)