Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 64    0

Te-ai intrebat vreodata de ce nasturii camasilor sunt pe parti diferite la femei fata de barbati

nasturi

Un articol de imbracaminte pe care-l stie mai toata lumea: camasa. A evoluat intr-o varietate infinita de materiale si stiluri, dar o traditie se mentine din vremuri stravechi: pe camasile doamnelor nasturii sunt pe partea stanga, iar la barbati pe cea dreapta.

Motivul este istoric. Cand au fost inventati in secolul al XII-lea, nasturii erau extrem de scumpi, ca toate tehnologiile noi. Iar femeile bogate, care erau dornice si si-i puteau permite, nu se imbracau singure - o faceau servitoarele. Din moment ce acestea erau majoritar dreptace ca toti oamenii, era mai usor pentru cineva sa-i incheie din fata. Si traditia se pastreaza si in prezent.

Despre camasile barbatilor circula cateva teorii. Interesant, subiectul i-a interesat si pe istorici. Chloe Chapin, istorica a modei si doctoranda in American Studies la Harvard University, noteaza: „Ca regula generala, multe elemente din moda barbateasca provin de la militari. Accesul la o arma a fost intotdeauna mai important decat altele”.

De aceea, mana dreapta a jucat rolul principal si la barbati, deoarece o arma ascunsa in camasa era evident mai accesibila cu mana dominanta. Desigur, afirmatiile privind pozitia nasturilor sunt doar presupuneri, chiar daca vin si de la oameni de stiinta.

O certitudine o reprezinta, insa, numarul suprinzator de mare al celor care au aflat doar acum de pozitiile diferite ale nasturilor pe hainele celor dupa sexe. Pe mediile sociale, ei si-au exprimat mirarea: „Acum am aflat si eu ca femeile si barbatii isi inchid altfel camasile”; „Eu auzisem doar recent...”; „La naiba, n-o sa tin minte niciodata chestia asta cu nasturii”. Oameni moderni si sinceri, care poarta doar tricouri, informeaza hotnews.ro.


 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu