Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 53    0

Amenda de pana la 10.000 de lei pentru abandonul testoaselor luate pe post de animale de companie

testoasa

Eliberarea in natura a testoaselor achizitionate pe post de animale de companie, cumparate din magazinele de profil, reprezinta o amenintare pentru specie si este pedepsita prin lege. Pentru acest fapt, se acorda amenda, cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Specialistii Garzii Nationale de Mediu avertizeaza marti ca fenomenul abandonarii in natura a testoaselor achizitionate pe post de animale de companie, cumparate din magazinele de specialitate, reprezinta o amenintare pentru specia autohtona de broaste testoase si pentru unele specii de plante.

Astfel de practici au fost observate in Bucuresti, iar specialistii spun ca este contraventie, amenda fiind cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

„Un caz semnalat de un bucurestean, recent, pe o retea de socializare, i-a determinat pe comisarii Garzii Nationale de Mediu sa se autosesizeze si sa faca un control in Parcul Circului, din Sectorul 2 al Capitalei, unde fusese semnalata prezenta unor broaste testoase moarte, pe lacul aflat in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement”, au transmis reprezentantii Garzii de Mediu.

Directorul Directiei Generale Controlul Poluarii, Biodiversitatii, Biosecuritatii si Ariilor Protejate, din cadrul GNM, Nicolae Badea, a afirmat ca, la suprafata apei din lacul aflat in parc a fost gasit un exemplar de broasca testoasa din specia Trachemys Scripta Elegance, cunoscuta sub denumirea de testoasa de Florida cu tample rosii, aflat in stare de putrefactie.

„Aceasta specie autohtona nu este strict protejata, intrucat nu se regaseste in Anexa 4A la OUG 57/2007 – privind regimul ariilor protejate, prin urmare A.L.P.A.B. in calitate de administrator al lacului nu are obligatii privind monitorizarea acesteia”, a precizat Nicolae Badea.

La nivelul lacului au fost descoperite in viata si alte exemplare de broasca testoasa din cadrul aceleiasi specii, dovada ca zona a devenit unul din locurile preferate pentru abandonarea testoaselor de Florida.

„Fenomenul abandonarii in natura a testoaselor achizitionate pe post de animale de companie, achizitionate din magazinele de profil, reprezinta o amenintare, pentru specia autohtona de broaste testoase si pentru unele specii de plante.

De aceea, facem apel la cei care detin astfel de reptile sa nu le elibereze in mediul natural!

Si nu este vorba doar despre Parcul Circului, din Capitala, ci si de Herastrau, Titan si multe altele, in care pot fi vazute foarte multe exemplare de acest fel. Contravenientii surprinsi ca fac acest lucru risca sanctiuni cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei”, subliniaza Marioara Artemis Gatej, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

Specialistii recomanda celor care nu mai pot avea grija de reptilele pe care le detin si nu reusesc sa le gaseasca un alt adapost sa se adreseze gradinilor zoologice si in niciun caz nu trebuie sa le elibereze in mediul natural!

Ca urmare a controlului GNM, prin intermediul unui laborator acreditat, ALPAB va proceda la monitorizarea indicatorilor de calitate a apei din Lacul Circului, in vederea stabilirii incadrarii acesteia in raport cu valorile limita stabilite conform prevederilor legale in vigoare.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu