Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

CRIZA de sange in Timis

donare sange
Centrul de Transfuzii Sanguine din Timisoara face apel la populatie pentru donarea de sange, numarul donatorilor scazand cu 30% dupa furtuna puternica din data de 17 septembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timisoara, Rodica Lighezan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca este criza de sange in judetul Timis, dupa furtuna puternica din data de 17 septembrie.
„Este criza de sange, pentru ca a scazut fantastic dupa furtuna numarul donatorilor, sunt cu 30% mai putini donatori. Nu stiu de ce, cred ca oamenii au stat acasa sa-si repare stricaciunile, nu s-au mai gandit ca trebuie sa vina sa doneze sange. Au venit mult prea putini donatori in luna septembrie, nu-mi dau seama de ce. In august a fost cum a fost, dar in septembrie este mai rau decat in august", a afirmat Rodica Lighezan.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timisoara spune ca, in luna septembrie, au donat sange in jur de 60 de persoane pe zi, desi ar fi nevoie de 90 - 100 de donatori zilnic.
„Suntem la minim cu rezervele de sange. Au inceput spitalele sa lucreze si eu nu am de unde sa le dau sange. Spitalele mai au niste stocuri tampon, dar si acelea se vor goli daca nu vom reusi sa le reumplem, iar eu nu am cum. Spitalele traiesc cumva din rezervele lor, pentru ca eu le dau prea putin, ca nu am de unde”, a mai precizat Rodica Lighezan.
Pentru a colecta cat mai multe sange, reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina din Timisoara au inceput sa organizeze caravane mobile. Astfel, se deplaseaza la sediile unor firme din oras si recolteaza sange de la angajati.
Persoanele care vor sa doneze sange trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, femeile, o greutate minima de 55 de kilograme, iar barbatii, de 65 de kilograme.
In schimbul celor 450 de mililitri de sange donati, persoanele primesc sapte bonuri de masa, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o luna, analize gratuite si o zi libera de la locul de munca.

Citeste si...

30 Septembrie 2017
 941    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu