Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 61    0

Cum recunoastem cancerul sistemului limfatic

cancer limfatic mare
Limfomul Hodgkin sau cancerul la sistemul limfatic este o boala a carei cauza inca nu s-a determinat foarte exact pana in prezent. Cercetatorii au facut o legatura intre virusul rujeolic si limfomul Hodgkin avand in vedere faptul ca la multe cazuri acestea apar cam in acelasi timp. De asemenea, la 40% sau chiar 50% din cazuri virusul Epstein-Barr a fost asociat cu aceasta forma de cancer si astfel s-a concluzionat ca boala ar fi determinata de infectiile de tip viral.

Limfomul Hodgkin - Cancer al sistemului limfatic
Limfomul Hodgkin a fost descris in anul 1832 de catre Thomas Hodgkin si este numit si boala Hodgkin sau Lymphogranulomatosis. Aceasta boala grava se manifesta prin extinderea in mod progresiv a ganglionilor limfatici si instalarea anemiei.


Dupa cum se stie sistemul limfatic este o componenta a sistemului imunitar care protejeaza organismul de infectii si bacterii, lupta cu acestea. Limfocitele sau celulele albe se gasesc in vasele limfatice si lichidul limfatic. Aceste vase limfatice formeaza in corp ganglionii limfatici. Limfocitele sunt produse in maduva osoasa, sange, limfa, ganglioni limfatici si splina si reprezinta celule albe care lupta impotriva infectiilor si virusilor. Exista doua tipuri de limfocite care produc proteina anti-correlation, o parte din ele transporta antigenii, iar altele au rolul de a identifica celulele infectate din organism si de a le distruge. Astfel ele ajuta la indepartarea celulelor canceroase, anormale si sustin organismul in lupta impotriva infectiilor virale.

Limfomul Hodgkin este o afectiune foarte severa care afecteaza sistemul imunitar (acesta fiind format din complexul de celule, organisme si structuri care au rolul in distrugerea celulelor anormale din organism). Ganglionii limfatici indeplinesc rolul de filtre pentru lichidul limfatic deci pentru virusi si bacterii. Cand aceste corpuri straine sunt in numar mare are loc cresterea ganglionilor limfatici - lucru ce se explica ca o reactie normala a acestora la infectii.


Cancer al sistemului limfatic
Prin aceasta forma de cancer a sistemului limfatic se intelege aparitia de celule anormale in productia de limfocite, iar partea foarte grava este ca acestea se multiplica mai repede ca celulele normale si au si durata de viata mai mare comparativ cu limfocitele normale. La fel ca si celulele normale si celulele canceroase se pot dezvolta in aceleasi locuri, in splina, ganglioni limfatici, sange, maduva osoasa sau alte tipuri de organe din corp.


Specialistii au clasificat doua tipuri de limfoame respectiv: non-Hodgkin si limfomul Hodgkin. Cei care au avut sau au in familie persoane care sufera de aceasta boala sunt predispusi sa o faca si ei. De asemenea, cei care au infectia HIV pot suferi si de aceasta forma de cancer.


Simptomele care apar la limfomul Hodgkin:
Pacientii au o stare de oboseala generala, sunt slabiti, scad in greutate in timp fara o cauza clara.
La nivelul zonei inghinale, gat si subsuori se umfla ganglionii limfatici. Boala se extinde de la un ganglion limfatic la altul (acestia se umfla) si apoi trece dincolo de sistemul limfatic si la alte organe ale corpului.
Fara o cauza anume apar stari febrile si tuse, creste temperatura corpului.
In timpul noptii corpul transpira exagerat.
Senzatie de mancarime datorita tumefierii nedureroase a ganglionilor limfatici mai ales din zona gatului.
Daca se consuma alcool, apar dureri in interiorul ganglionilor limfatici.
La aparitia acestor simptome fiecare pacient poate sa creada ca are o raceala, o gripa sau alta boala infectioasa de care nu poate scapa de aceea trebuie sa inteleaga ca ajutorul unui specialist este important si sa mearga de urgenta la un medic. Pentru stabilirea unui diagnostic medicul va face mai multe tipuri de teste si consultatii: biopsie a ganglionilor limfatici, tomografie computerizata, analize de sange, ecografie, teste histochimice sau biopsie, teste ale infectiilor respiratorii si ale functiei pulmonare.

In functie de gravitatea bolii se va stabili metoda de tratament. In prima faza in cazurile mai usoare boala poate afecta doar un ganglion limfatic si aparea doar intr-o zona. Daca afecteaza mai multi ganglioni limfatici deja nu mai este o etapa usoara. In cazul in care se manifesta asupra ganglionilor limfatici situati mai sus, dar si mai jos de diafragma este o situatie mai complicata. In cazuri mai grave cancerul este raspandit si apare in maduva osoasa si la alte organe ale corpului.


Conform statisticilor, medicii specialisti au concluzionat ca la 85% din cazuri pacientii au urmat un tratament corespunzator si s-au vindecat. In fazele incipiente ale bolii se poate recomanda radioterapia, insa pentru recuperarea completa se face transplant de maduva osoasa.


Desigur rezultatele tratamentului depind si de alti factori: varsta pacientului, starea organismului, bolile de care a suferit sau mai sufera pacientul, cat de raspandit este cancerul sau stadiul de evolutie al bolii Hodgkin. De regula persoanele mai tinere raspund mai usor la tratament si recuperarea se face mai rapid. Daca boala este intr-o faza avansata cu siguranta posibilitatea de recuperare este mica fata de alte cazuri mai fericite cand a fost depistata mai din timp.


O metoda de tratament in cazul limfonului Hodgkin este transplantul de celule stem. Acesta poate fi cu celule alogene (de la alt donator) sau antologe (ale pacientului). Prin introducerea celulelor stem in maduva osoasa si fluxul de sange se incepe producerea de celule sanatoase. Procedura nu este dureroasa.

Citeste si...

27 August 2017
 1014    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu