News Flash:

Al doilea focar de pesta porcina confirmat in Timis intr-o saptamana

12 August 2021
475 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Un nou focar de pesta porcina a fost confirmat in Timis, de aceasta data in comuna Ohaba Lunga. Analizele prelevate de la doi porci dintr-o gospodarie au confirmat existenta virusului. S-au luat masuri si s-au stabilit zonele de protectie.
 
 
In urma examinarii unor probe de sange la doi porci dintr-o gospodarie din satul Iersnic in 10 august, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis a confirmat pesta porcina africana.

„In data de 10.08.2021 au fost prelevate probe de sange de la 2 capete suine dintr-o exploatatie non-profesionala din comuna Ohaba Lunga, sat Iersnic si trimisa la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis in vederea depistarii genomului virusului pestei porcine africane in vederea confirmarii acestuia. In urma examinarii acestor probe, LSVSA Timis emite buletinul de analiza nr.14278/11.08.2021 cu rezultat pozitiv, de pesta porcina africana”, transmite Prefectura Timis.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat sedinta cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, in cadrul careia s-a emis o hotarare in baza careia au fost stabilite zonele de protectie si supraveghere din jurul focarelor de pesta porcina africana si planul de actiune. Totodata, s-a decis uciderea imediata, sub control oficial, a suinelor din gospodarie.

Pentru focarul de pesta porcina africana din localitatea Iersnic s-au stabilit:

  • Zona de protectie (0-3 km): Iersnic, Ohaba Lunga si Topla
  • Zona de supraveghere (3-10 km): Dobresti, Lapusnic, Bara, Radmanesti, Ohaba Romana, Dubesti, Bunea Mare, Padurani, Povergina, Remetea-Luca, Rachita, Manastiur, Leucusesti, Jupani, Susani, Bethausen, Cutina si Cladova.

In prezent exista patru focare active de pesta porcina africana in judetul Timis, din care trei focare in gospodarii private (Duboz, Cadar si Iersnic) si un focar intr-o exploatatie profesionala (ferma Nitchidorf 2). La mijlocul lunii iulie au fost confirmate doua focare de pesta porcina in apropierea focarului confirmat marti la Cadar, in localitatile Duboz si Nitchidorf. Atunci au fost sacrificati sase porci, iar cu o saptamana inainte, la ferma Nitchidorf 2 Smithfield, a fost confirmat focar de pesta porcina, unde au fost ucisi peste 10.000 de porci. 

Desi pesta nu afecteaza oamenii, virusul este transmis prin aceasta cale suinelor sanatoase. Cat timp localitatile se afla sub supraveghere, sunt interzise transporturile de animale inspre si dinspre localitati.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1340 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006822 (s)