News Flash:

8 lucruri surprinzatoare despre oua pe care trebuie sa le stii

15 Aprilie 2017
1042 Vizualizari | 0 Comentarii
ou prajit2

In oua sunt concentrate substante vitale, bine echilibrate. In alimentatie se utilizeaza oua de gaina, mult mai rar - de prepelita, curca. Consumul oualor crude de rata sau de gasca este interzis pentru ca aceastea pot fi o sursa de salmoneloza. In oul de gaina, 12-13% din masa revine cojii, 55-56% -albusului, 32-33% - galbenusului. Partea comestibila contine 12,7% proteine si 11,7% grasimi usor asimilabile; in galbenus aproximativ 17% revin proteinelor si 33% grasimilor bogate în lecitina, colesterol si acizi grasi indispensabili. De asemenea, in galbenusul de ou sunt concentrate vitaminele A, D, E, vitaminele grupei B, fosfor si alte substante minerale usor asimilabile. Iata si cateva lucruri surprinzatoare despre oua pe care trebuie sa le stii:


1. Cu cat il bateti mai bine, cu atat il asimilati mai usor
Ouale, intr-o proportie de 98% se asimileaza in intestin. Mai usor se asimileaza oul fiert moale decat cel tare sau crud. Asimilarea oualor se imbunatateste in urma baterii lor pana se transforma in spuma.


2. Evitati albusurile daca aveti o boala digestiva
Ouale crude contin o substanta numita avidina care, combinandu-se in intestine cu biotina, impiedica asimilarea vitaminei. De aceea, in afectiunile sistemului digestiv, nu trebuie consumat albusul de ou crud.


Galbenusul trebuie consumat rar in cazul colecistitei, colelitiazei, al diabetului si aterosclerozei.


3. Nu le spargeti niciodata inainte de a le spala
Bacteriile periculoase se pot instala pe cojile oualor, care pot contamina partea dinauntru a oului. Spalati coaja oualor cu apa calda si detergent de vase antibacterian, dupa care clatiti foarte bine.


Nu spalati ouale inainte de a le depozita, deoarece veti indeparta stratul natural de protectie care ajuta bacteriile sa nu penetreze porii din coaja. Prin urmare, lasati coaja asa cum este cat mai mult posibil si spalati-o indata ce sunteti gata sa folositi oul.


La fel ca si in cazul carnii, trebuie sa respectati cu strictete regulile de igiena atunci cand lucrati cu oua crude. Spalati bine cu apa fierbinte si detergent orice a intrat in contact cu ouale: mainile, cratitele, vasele, ustensilele.


4. Palnia te ajuta sa separi albusul de galbenus
Daca vreti sa separati galbenusul crud de albus pentru a le bate, puneti oul crud in palnie, iar albusul se va scurge in cana.


5. Inscriptia "oua proaspete" de pe cofraj nu inseamna ca oul chiar este proaspat  
Cuvintele „oua proaspete" inseamna doar ca au fost mentinute refrigerate de cand au fost ouate. Deschideti usor cartonul de oua si rotiti usor fiecare ou pentru a va asigura ca se misca liber. Daca oul este intepenit, inseamna ca nu este proaspat sau ca este spart si ca o parte dinauntru s-a scurs si s-a uscat.


De asemenea, folositi metoda scufundarii in apa. Daca se scufunda imediat, inseamna ca este proaspat, daca pluteste, este prea vechi pentru a fi consumat. Daca se rastoarna, are 3-4 zile, iar daca sta drept are aproximativ 10 zile.


6. Oul proaspat are coaja aspra, cel vechi are coaja lucioasa


7. Pastrati ouale la frigider, acoperite
Ouale trebuie mentinute acoperite atunci cand sunt refrigerate, pentru a preveni pierderea umiditatii. Acoperirea acestora ajuta, se asemenea, ca ouale sa nu capete mirosuri de la alte alimente.


Albusurile de oua crude pot fi depozitate la frigider, acoperite ermetic, aproximativ o saptamana, iar galbenusurile pot fi refrigerate acoperite cu apa, pana la 3 zile.


8. Ouale pot fi congelate
Ouale se congeleaza si crude, si gatite, potrivit Doctori online. In cazul celor gatite, doar galbenusurile fierte tari pot fi congelate intr-o punga pentru congelator pana la doua luni. Decongelati peste noapte la frigider galbenusurile gatite si folositi-le intr-o zi. Nu le recongelati.


In cazul celor crude, congelati-le doar pe cele proaspete, care au coaja intacta. Nu congelati ouale crude intregi in coaja, pentru ca isi vor mari volumul si vor sparge coaja. Albusurile se congeleaza bine, dar galbenusurile formeaza un gel si devin lipicioase, daca nu le adaugati sare sau zahar.


Spargeti patru oua crude intregi intr-un recipient de congelator. Amestecati foarte incet ouale astfel incat sa se rupa galbenusurile sau intepati galbenulurile pentru a le sparge. In niciun caz nu le bateti spuma. Adaugati ¼ lingurita de sare sau 2 lingurite de zahar sau de sirop de porumb pentru fiecare grup de patru oua din recipient. In acest fel, ouale pot fi depozitate la congelator timp de maximum 6 luni.


Pentru a congela galbenusurile crude, puneti-le intr-un recipient rezistent pentru congelator si intepati-le pentru a se sparge. Amestecati usor 1/8 de lingurita de sare sau o jumatate de lungurita de zahar sau sirop de porumb pentru fiecare patru galbenusuri, pentru a preveni coagularea. Congelati-le pana la 3 luni. Albusurile crude se congeleaza bine. Nu este nevoie sa adaugati nimic in ele. Se pot congela intr-un recipient rezistent pentru congelator, lasand pana la baza recipientului un spatiu nu mai mare de 1,2 cm. 


oua
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006400 (s)