News Flash:

Zeci de mii de oameni participa la CEREMONIA in memoria lui Nelson Mandela

10 Decembrie 2013
1311 Vizualizari | 0 Comentarii
Ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a început, marţi, pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern şi a zeci de mii de oameni. "Nkosi sikelel' iAfrika" ("Dumnezeu să binecuvânteze Africa") a intonat mulţimea, începând imnul naţional sud-african. În zilele de după decesul eroului luptei antiapartheid, joi, "am plâns. Dar astăzi este o zi de sărbătoare", a declarat Luyanda, o studentă în vârstă de 19 ani, schiţând câteva mişcări de dans la sosirea pe stadionul Soccer City, în apropiere de Johannesburg.

Ca şi ea, mii de sud-africani s-au trezit în zori, înfruntând ploaia, pentru a lua mijloacele de transport în comun până la stadion, unde o ceremonie în onoarea părintelui naţiunii urma să înceapă la ora 11.00 (11.00 ora României).  În acelaşi moment, pe aeroporturile din Johannesburg şi Pretoria, delegaţiile străine se succedau într-un ritm susţinut: preşedintele american Barack Obama şi soţia sa Michelle, preşedintele francez François Hollande şi doi miniştri, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao şi mulţi alţii.

Aproximativ 100 de lideri urmează să asiste la ceremonie, precum şi zeci de foşti lideri, personalităţi din lumea sportului sau a culturii, se află în tribune alături de 80.000 de persoane. "Ni s-a sugerat să ne punem cravată neagră", a povestit premierul britanic David Cameron la sosirea pe stadion, unde solistul Bono sau actriţa Charlize Theron îşi ocupaseră deja locurile. 

Agitând drapele sud-africane, înfăşuraţi în negru, galben şi verde - culorile Congresului Naţional African (ANC), partidul lui Mandela - sud-africanii au cântat în cor cântece de luptă împotriva regimului rasist. 

În repertoriul lor s-au numărat "Siyaya e Pitoli" (Mergem la Pretoria - capitala, simbolul puterii) sau Shosholoza (zgomotul trenurilor care duceau negrii să lucreze în mine).

Mpumi Tshabalala, în vârstă de 29 de ani, a dormit în faţa stadionul din Soweto. "Mandela a făcut atâtea pentru Africa de Sud. Să vin este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru el. Este o onoare pentru mine să fiu aici", a declarat tânăra. 

"Ploaia este semn de binecuvântare în Africa", a adăugat o doamnă în vârstă de 52 de ani, una dintre primele persoane care s-au aşezat în gradene. 

Câteva sute de persoane au aşteptat încă din zori, la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul - gratuit pentru această ocazie - pentru a merge la stadion. Alţii au venit cu autobuzele, de asemenea gratuite.

La sosire, ei au fost întâmpinaţi de un călduros "Bun venit! Fiţi cu toţii bineveniţi! Viva Tata Madiba, Viva!", ce se auzea în difuzoare. Mulţimea răspundea cu "Viva!", ca la mitingurile ANC. 

"Albii încă nu ştiu prin ce au trecut oamenii în timpul luptei împotriva apartheidului", a declarat Marcel Boezaart, un afrikaner în vârstă de 26 de ani, în acelaşi tren. 

"Merg la ceremonie pentru a mă alătura sentimentului naţional, pentru a ieşi din bula mea", a dezvăluit el, în timp ce sud-africanii albi sau de culoare trăiesc în continuare vieţi foarte separate la aproape 20 de ani de la sfârşitul apartheidului.

Graça Machel a sosit la ceremonia organizată în memoria lui Nelson Mandela

La prima sa apariţie publică de la decesul soţului său, joi, Graça, în vârstă de 68 de ani, a cărei sosire a fost transmisă pe ecranele stadionului şi salutată în direct de mulţime, poartă pe cap un turban negru şi un mantou gros de aceeaşi culoare, decorat pe spate cu motive ce imită razele soarelui.  

Cu figura sobră, susţinută de două femei, ea nu a rostit niciun cuvânt. Îmbrăcaţi în negru, mai mulţi membri ai familiei Mandela s-au instalat în tribună.  Alte personalităţi au început să vină începând cu ora 10.15 (10.15 ora României), precum premierul britanic David Cameron, preşedintele francez François Hollande şi predecesorul său Nicolas Sarkozy, dar şi solistul de la U2 Bono sau miliardarul Patrice Motsepe, în timp ce un cor de gospel animă mulţimea, ca preambul la ceremonie.

"Moştenirea lui Mandela este în mâinile tineretului", a declarat la sosire jucătorul de rugby François Pienaar, fostul căpitan al Springboks în timpul cupei mondiale câştigate de Africa de Sud în 1995. 

Imortalizat în filmul "Invictus", Nelson Mandela a făcut din această victorie un simbol al reconcilierii naţionale, încurajând personal echipa, într-o ţară scindată în mod tradiţional între amatorii de rugby (albi) şi microbişti (negri). În tribună, Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro vor lăsa la o parte divergenţele pentru a saluta memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace în 1993.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi liderii ţărilor emergente (Brazili, China, India) figurează, de asemenea, pe lista oratorilor. 

Discursurile lor vor fi precedate de mărturia lui Andrew Mlangeni, care a fost deţinut mulţi ani cu Nelson Mandela pe insula-închisoare Robben Island, în timpul regimului de apartheid, şi de intervenţii ale membrilor familiei. 

Toţi vor saluta parcursul exemplar al unui om care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru că a luptat împotriva segregării rasiale în ţara sa, înainte de a negocia o tranziţie paşnică încheiată prin alegerea sa la preşedinţie, în 1994. 

Odată ajuns la putere, campionul luptei pentru egalitate a fost un mare reconciliator, multiplicându-şi gesturile de iertare faţă de foştii săi opresori albi. 

După ceremonia de omagiu oficial, marţi, trupul neînsufleţit al eroului naţional va fi expus timp de trei zile la sediul Guvernului din Pretoria, fiind prevăzute procesiuni în fiecare dimineaţă pe străzile capitalei. 

El va fi transferat sâmbătă în satul Qunu, din sud-estul rural al ţării, pământul stămoşilor xhosas ai lui Mandela. Acolo va fi înhumat fostul preşedinte duminică, alături de părinţii săi şi de doi dintre copii, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, care amestecă creştinismul cu ritualul xhosa. www.mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006274 (s)