News Flash:

Nelson Mandela a murit inconjurat de familie

10 Decembrie 2013
1297 Vizualizari | 0 Comentarii
Nelson Mandela
Nelson Mandela a murit, joi, înconjurat de familie până în ultimele momente de viaţă, a povestit, luni, pentru BBC, fiica sa cea mare Makaziwe. "Până în ultimul moment, noi am fost acolo", a povestit ea jurnalistului Komla Dumor.

"Copiii au fost acolo, nepoţii au fost acolo, Graça (soţia sa) a fost acolo, am fost cu toţii în jurul lui şi până în ultimul moment am fost alături de el joi toată ziua", a asigurat ea. Fostul preşedinte sud-african a murit joi la vârsta de 95 de ani, după o lungă agonie.

Boala sa a reprezentat "o perioadă foarte lungă şi dureroasă", dar ultima săptămână înaintea morţii a fost "minunată", a asigurat fiica sa cea mare. Ea a declarat că speră ca lumea să îşi amintească de tatăl său nu numai pentru lupta sa politică în favoarea libertăţii, ci şi pentru valorile morale şi spirituale pe care le-a apărat el.

"Cred că el ştia că dacă nu iartă, va rămâne prizonier cu sufletul. Lecţia pe care o învăţăm din viaţa sa este să ai curajul să îi ierţi pe ceilalţi", a declarat ea.

Nelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisorile apartheidului înainte de a fi eliberat, în 1990, şi de a deveni, patru ani mai târziu, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

"Nimeni dintre noi nu s-a născut ca să urască şi dacă puteţi învăţa o fiinţă umană să urască, puteţi să o învăţaţi şi cum să iubească, să îmbrăţişeze şi să ierte", a adăugat Makaziwe Mandela.

Ea a povestit, de asemenea, cât de greu i-a fost uneori să împărtăşească emoţii cu tatăl ei.

"Tatăl meu era stângaci cu emoţiile sale, oamenii nu înţeleg acest lucru", a povestit ea.

"El nu putea să îşi exprime emoţiile. Când începea să fie emoţionat, spunea «oh, Dumnezeule, ce sunt pe cale să fac» şi tăcea", a adăugat ea. Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 43 queries | Mysql time :0.011152 (s)