Medicamentele contrafacute comercializate de gruparea destructurata miercuri erau vandute in tari din UE mai ieftin cu o treime fata de pretul pietei, pentru ca marfa sa fie astfel mai atractiva pentru clientii straini, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Politie.
Potrivit surselor citate, suspectii aduceau din Turcia, Cipru si Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys si Hereceptin - toate medicamente contra cancerului -, care nu contineau substanta activa decat in cantitati foarte mici. In Romania, pretul de piata al unui asemenea medicament este de pana la 5.000 de euro, insa, in strainatate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.
Pentru ca oferta sa tenteze comerciantii din strainatate, suspectii romani le vindeau cu o treime sub pretul pietei. Astfel, medicamentele contrafacute au ajuns din Romania in tari precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie.
In dosarul medicamentelor contrafacute, anchetatorii au facut, miercuri, 64 de perchezitii la domiciliile unor persoane si la sediile unor societati comerciale din Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau, Iasi, Ialomita, Arges si Olt, urmand sa fie duse la audieri zece persoane.
Ancheta vizeaza fapte de evaziune fiscala si spalare de bani la comertul cu medicamente pentru boli grave. Douazeci de firme specializate in depozitarea si vanzarea de medicamente s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste trei milioane de euro, potrivit Politiei Romane.
"In urma cercetarilor s-a stabilit faptul ca, in perioada anilor 2013-2014, reprezentantii societatilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea in lantul legal a unor medicamente cu valoare mare de piata utilizate in tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatita, diabet, procurate la negru de pe piata interna sau comunitara. De asemenea, s-a mai stabilit ca, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) catre persoanele vizate din circuitul infractional, iar banii astfel obtinuti fiind reintrodusi in circuitul ilicit prin transferuri bancare si contracte de imprumut fictive", a aratat Politia Romana, intr-un comunicat de presa.
Prin acest mecanism, in circuitul legal din Romania si din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentantii firmelor vizate in dosar, mai sustin anchetatorii.
Surse din Politie au declarat, tot pentru MEDIAFAX, ca gruparea suspectata de evaziune ar fi adus din Turcia medicamente pentru tratarea cancerului contrafacute si le-ar fi vandut in Romania printr-un lant de farmacii.
Potrivit surselor citate, mai multi bolnavi de cancer au reclamat la Politie ca au achizitionat citostatice contrafacute de la un lant de farmacii, despre care stiau ca au produse mai ieftine.
Politistii au deschis o ancheta si au descoperit o retea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportata mai departe in spatiul intracomunitar, iar o alta parte era vanduta in tara, prin intermediul lantului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.
Suspectii ar fi vandut medicamente in valoare totala de cinci milioane de euro, insa pana in prezent anchetatorii nu au stabilit exact cate dintre aceste medicamente erau contrafacute.
Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu contineau substanta activa care ar fi trebuit sa-i ajute.
Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, ca institutia sesizat autoritatile, in 2014, in legatura cu existenta in Romania a unor posibile medicamente falsificate, dupa ce institutiile omoloage din Germania si Danemarca au informat ca astfel de produse ar fi ajuns in cele doua tari.
Mediafax.ro
Comentarii (0)