Cardurile nationale de sanatate vor deveni operationale din luna februarie a acestui an, cu o perioada de trei luni, pana in luna mai, in care vor putea fi utilizate in paralel cu sistemul actual, si vor putea fi distribuite si prin alte mijloace decat posta, precum prin intermediul medicilor de familie, a decis Guvernul prin ordonanta aprobata in sedinta de miercuri.
Procedura este introdusa dupa ce presedintele Societatii Nationale de Medicina, Rodica Tanasescu, a fost recent citata in presa afirmand ca ideea ca medicii de familie sa distribuie cardurile ramase nelivrate de catre posta este inacceptabila, deoarece creeaza o premisa pentru activitati birocratice.
Ordonanta introduce unor noi reguli pentru sistemul de management al calitatii serviciilor medicale, modificand in acest sens Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
"Potrivit actului normativ, cardurile nationale de asigurari sociale de sanatate, care se distribuie prin serviciile postale, vor putea fi distribuite si prin intermediul altor mijloace (de exemplu, medicii de familie)", arata Guvernul printr-un comunicat de presa.
Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a decis ca aceste carduri nationale de asigurari sociale de sanatate sa devina operationale incepand cu 1 februarie 2015 si sa poata fi utilizate de catre asigurati la medicii de familie, in spitale si in farmacii, precum si de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.
Pentru o perioada de trei luni, respectiv intre 1 februarie si 30 aprilie, cardul de sanatate va putea fi utilizat in paralel cu sistemul actual, urmand ca incepand cu 1 mai utilizarea acestui document in sistemul de asigurari sociale de sanatate sa devina unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare, fara a fi necesar cardul national de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele care vor implini varsta de 18 ani dupa 1 februarie 2015 sau dobandesc calitatea de asigurat prin plata contributiei ulterior acestei date si, ca urmare, nu li s-a emis inca un card national de sanatate, vor face dovada calitatii de asigurat in baza unei adeverinte de asigurat eliberata de casa de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta este valabila pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national, vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta, insotita de cardul national, in situatia in care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.
Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.
Executivul a decis, totodata, infiintarea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). Noua institutie va avea rolul sa supravegheze, prin evaluari sistematice si mecanisme juridice, respectarea calitatii actului medical in toate formele sale.
Noile reglementari creeaza cadrul juridic necesar pentru a extinde implementarea managementului calitatii serviciilor medicale, aplicat in prezent doar pentru spitale, la toate unitatile sanitare, si, astfel, toate unitatile sanitare vor intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii.
Acreditarea este procesul prin care se valideaza faptul ca serviciile medicale oferite de o unitate sanitara sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, proces in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare.
Posta Romana a castigat prin licitatie, in vara anului trecut, contractul de distributie a cardurilor de sanatate la nivel national. Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani. Volumul total care urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.
Mediafax.ro
Comentarii (0)