News Flash:

VIDEO FABULOS Cum s-a construit "cea mai scumpa autostrada din lume"

25 Februarie 2014
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai scumpa autostrada din lume a fost construita în Rusia în doar cinci ani, înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, are 40 de kilometri lungime si a costat 9 miliarde de dolari.
"Tunelurile au fost partea cea mai dificila, din cauza ca zona Caucazului este formata din munti tineri", a explicat pentru CNN Andrey Panenkov, inginerul sef responsabil de soseaua ce face legatura între Alder si Krasnaya Polyana.
"Nu este vorba despre o roca densa, ca granitul, ci despre un tip mai slab de roca, predispus sa o ia din loc".
"Miscarea lor este imposibil de masurat... dar golurile si dislocarile sunt produse de apa ce face roca farâmicioasa", sustine Panenkov. "Dar am folosit câteva metode speciale pentru a duce munca la bun sfârsit", mai spune inginerul despre sarcina la îndeplinirea careia a contribuit.
Metodele speciale ar fi trebuit sa usureze dificila sarcina de a fora 30 de kilometri de tunel prin blocuri mari de roca ce tinde sa devina instabila si sa se prabuseasca.
Mai exact, aceste metode au constat în folosirea a sase masini complexe pentru forat si a 14 unitati pentru transportul materialului excavat în urma procesului. Au mai fost folosite si diverse metode de gaurire si detonare.
Autostrada de 40 de kilometri care leaga zona de coasta de la Soci, locul desfasurarii Jocurilor Olimpice, de tinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului marii, a pus echipele de ingineri, designeri si constructori în fata multor provocari.
Autostrada, ce ajunge în varful colinelor dupa ce serpuieste pe valea unui râu, a fost realizata în numai cinci ani si reprezinta o minune a tehnicii.
Pasajul rutier, lung de 37 de kilometri, a fost construit cu ajutorul consultantilor italieni, spanioli si elvetieni, iar principalul sau scop a fost de a reduce la aproximativ 30 de minute durata transportului între Soci si Krasnaya Polyana.
Multe tuneluri, nenumarate poduri de otel si piloni de beton sustin suspendate benzile autostrazii ce se înalta spre versantii înzapeziti, ca o tulpina gigantica.
O noua linie ferata, pentru constructia careia au fost întâmpinate aceleasi greutati, însoteste traseul autostazii.
Dar costul este cel care a facut din aceasta autostrada o stire de prima pagina: noua miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.
Autrostrada, la constructia careia a contribuit si echipa de 150 de oameni a lui Panenkov, a fost promovata drept "cea mai scumpa din lume", apârând chiar glume legate de o versiune mai ieftina ce putea fi acoperita mai degraba cu caviar decât cu asfalt.
Acest caz face parte dintr-o investigatie mai ampla ce se concentreaza asupra celor 50 de miliarde de dolari cheltuiti pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci de catre administratia presedintelui rus Vladimir Putin.
În ciuda argumentelor pro si contra oportunitatii acestei autostrazi, va dura mai mult decât au durat Jocurile Olimpice pentru a judeca adevarata valoare a acestei investitii. Mediafax.ro

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 33 queries | Mysql time :0.036414 (s)