News Flash:

DOLIU in lumea muzicii. A murit baritonul Nicolae Herlea

25 Februarie 2014
1313 Vizualizari | 0 Comentarii
nicolae herlea
Baritonul Nicolae Herlea a încetat din viata luni seara, la vârsta de 86 de ani, dupa o grea suferinta, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.
Nascut la Bucuresti, pe 28 august 1927, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Nationale din Bucuresti (ONB) a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera "Paiate", de Ruggero Leoncavallo, în vechiul Teatru "Regina Maria". În continuare a ramas angajat ca prim-bariton al acestei scene pâna la vârsta pensionarii.
Dincolo de cariera exceptionala desfasurata în fata publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balsoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra si Opera Mare din Paris.
Rolul de referinta al carierei sale a fost Figaro în "Barbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, dar de neuitat ramân si interpretarile rolurilor principale de bariton din "Rigoletto", "Paiate", "Bal mascat", "Trubadurul", "Tosca" si multe altele.
Mari artisti ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se afla Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov si alte nume de legenda, care îl considerau pe Herlea detinatorul uneia dintre cele mai calde si mai frumoase voci.
În ultimii ani, Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de presedinte al juriului Concursului International de Canto "Hariclea Darclee" de la Braila, unde sfatuia si încuraja cei mai talentati tineri cântareti români.
A fost recompensat cu numeroase titluri si decoratii, printre care cel de "Artist al Poporului".
De asemenea, în 2007, acesta a fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Mare Ofiter.
Totodata, în 2012, baritonul Nicolae Herlea a sarbatorit împlinirea a 85 de ani la Festivalul Hariclea Darclée de la Braila, primind Medalia Darclée si Diploma de Onoare a Fundatiei Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco.
Artistii Operei Nationale Bucuresti si întregul colectiv al teatrului îsi exprima adânca durere pentru pierderea unui solist nepretuit, care a adus glorie primei scene lirice a tarii si care reprezinta una dintre marile valori culturale ale României. Mediafax.ro

nicolae herlea mariana nicolesco
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 33 queries | Mysql time :0.043994 (s)