News Flash:

Atenție! Va avea loc "ploaia de stele"

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice ale anului, va avea loc pe 13 august

24 Iulie 2023
256 Vizualizari | 0 Comentarii

În fiecare an, între 17 iulie și 24 august, se desfășoară ploaia de meteoriți Perseide, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice ale anului.

În acest an, apogeul ploii de meteoriți va avea loc în noaptea de 13 august, când Pământul va traversa cea mai densă zonă a traseului cometei 109/Swift-Tuttle.

Ploaia de meteoriți este formată din particule care s-au desprins de cometa Swift-Tuttle, o cometă cu o lățime de 16 mile (26 de kilometri), în timp ce aceasta călătorește și se apropie de sistemul solar interior.

Deși cometa Swift-Tuttle a trecut aproape de Pământ pentru ultima dată în 1992 și va reveni în 2126, urmele de praf rămase în urma sa persistă în traiectoria sa, oferindu-ne un spectacol impresionant atunci când acestea intră în atmosfera noastră și ard.

Cozile meteoriților par să indice constelația Perseus din emisfera nordică, ceea ce a determinat denumirea evenimentului drept ploaia de meteoriți Perseide.

La momentul apogeului ploii de meteoriți, observatorii din emisfera nordică pot să se aștepte să vadă între 60 și 70 de stele căzătoare pe oră, cu condiția să beneficieze de un cer întunecat și senin.

În anul 2016, ploaia de meteoriți Perseide a oferit un spectacol remarcabil, cu aproape 200 de meteori pe oră luminate cerul, ceea ce s-a datorat influenței planetei Jupiter, care a atras urma de praf a cometei, permițând Pământului să intre mai profund în fluxul de meteoriți.

Anul acesta, vârful ploii va fi pe 13 august, când Luna va fi într-o fază de semilună în scădere slabă și va fi iluminată doar în jur de 7%, ceea ce va crea condiții excelente pentru observarea stelelor.

Pentru observatorii cerului din emisfera nordică, ploaia de meteoriți este adesea cel mai impresionant în primele ore dinaintea zorilor.

Este important să țineți cont că ochilor le ia aproximativ 30 de minute pentru a se adapta pe deplin la întuneric și nu este nevoie să achiziționați echipamente speciale - veți putea vedea totul cu ușurință cu ochiul liber, mai ales dacă puteți ieși din oraș și să vă îndepărtați de poluarea luminoasă.

Din păcate, acest eveniment nu va fi vizibil pentru cei din majoritatea părților emisferei sudice, conform informațiilor oferite de Science Alert.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004702 (s)