News Flash:

Unde sunt meseriasii? Un oras din Romania este plin de afise cu anunturi de angajare

30 Octombrie 2017
1108 Vizualizari | 0 Comentarii
anunt
Exista zone in tara unde s-a investit masiv in unitati de productie gigant, care exporta masiv pe pietele din Vest.
Motoare si cutii de viteze, airbag-uri si multe alte componente pe care scrie ”made in Romania”.
Mari corporatii vor sa se extinda la noi, daca ar si avea cu cine sa lucreze.
Marii angajatori organizeaza periodic evenimente prin care le arata parintilor avatajele unui loc de munca pentru copii lor intr-o companie multinationala. Si investesc mult, pe termen lung, in programe de scolarizare interna a angajatilor.
Nu au incotro – tinerii ies din invatamantul profesional cu multa teorie si prea putina practica, asa cum o stiu chiar si profesorii lor.
Sebesul este oficial orasul cu cea mai mica rata a somajului de la noi – sub 2%, fiind cel mai important pol economic al judetului Alba. Aici se afla cea mai mare companie din Romania de procesare a lemnului, o uzina de componente auto care face cutii de viteza pentru gigantul Mercedes Benz, fabrici de bere si inghetata, plus alte cateva linii ce produc mobila, materiale de constructii si pielarie.
La 32.000 de locuitori sunt peste 1000 de firme inregistrate, iar primele 6 companii ca marime au investitii de peste 1 miliard de euro la Sebes. Cifra somajului e mica, insa s-a ajuns la limita in privinta personalului.
In centrul oraselului transilvanean e plin de afise pe geamurile micilor afaceri. Se cauta vanzatori, ospatarite, brutari, mecanici si oameni de paza.
Doi frati detin un lant de covrigarii, in Sebes, Sibiu, Targu-Mure si in Oradea. La Sebes ar dori sa se extinda cu o linie de panificatie noua, pentru ca orasul e atractiv.
Unul dintre ei se ocupa de recrutare. Sustine ca atunci cand au demarat afacerea, in urma cu 6 ani, angajau doar personal calificat – brutari, patiseri si cofetari, toti cu scoala de profil absolvita. Au renuntat intre timp la acest criteriu.
Firmele mici raman fara oameni din cauza companiilor mari, care acapareaza tot, indiferent de calificare. Se bat pe aceiasi oameni, insa marii angajatori si-au creat propriile instrumente interne de scolarizare, cu perfectionare la locul de munca.
“Acum m-a sunat o fata, 19 ani, hai acum! Nu iti permiti sa ii chemi pentru maine la interviu, va astept acum la birou. Nu a mai venit, stau de o jumatate de ora dupa ea.”
Criza de forta de munca e o problema mondiala
Star Transmission e o divizie a concernului german Daimler si are langa Sebes o filiala cu o mie de angajati, care produce cutii de viteze pentru masinile Mercedes din toata lumea. Subsidiara s-a dezvoltat vertiginos pe locuri unde inainte pasteau ciobanii oile.
Nemtii au achizitionat de curand un nou teren langa fabrica, unde planuiesc sa ridice o alta hala, pentru care, inevitabil, va fi nevoie de angajati. CEO-ul companiei vine dupa 2 ani in Africa de Sud si spune ca criza de forta de munca e o problema mondiala.
Firma aduce angajati cu autobuze si autocare de pe o raza de 80 si chiar 100 de kilometri distanta. Managerii si-ar dori si de mai departe, daca se poate, doar ca astfel se ajunge la limita de unde isi aduc forta de munca alti investitori din orase precum Sibiul, Deva sau Targu Mures, firme care la randul lor, cauta in disperare, personal.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008138 (s)