News Flash:

Uite asa ingrijesti corect orice orhidee! Reguli de urmat ca sa o faci sa infloreasca tot anul

5 Mai 2018
1014 Vizualizari | 0 Comentarii
orhidee

Exista sute de specii de orhidee. Sunt plante deosebit de frumoase, care nu cer ingrijiri sau conditii deosebite si care ne pot infrumuseta casele tot timpul anului. Pentru asta este nevoie sa respecti cateva lucruri. Specialistul nostru, dr. ing. horticultor Eugenia Nita, iti spune ce ai de facut ca sa te poti bucura de florile orhideei cat mai mult.

Ai primit in dar sau ai cumparat o orhidee?

Nu o arunca dupa ce i-au cazut florile si in nici un caz nu o muta in pamant. Aceste plante au nevoie de ghivece transparente si de un amestec de scoarta pe care il gasesti in magazine. Pentru un timp o vei lasa in ghiveciul original. Daca o sa fie nevoie, il schimbi impreuna cu scoarta.
Pana atunci, iata la ce trebuie sa fii atent cand ai grija de orhidee:

Temperatura
In natura, orhideele se dezvolta datorita diferentelor de temperatura dintre zi si noapte. De aceea trebuie sa o plasezi intr- un loc unde temperatura este mai rece noaptea decat ziua. Cel mai bine ar fi la fereastra. E bine sa ai grija si ca acel loc sa fie mereu aerisit, fiindca orhideele iubesc aerul. Atentie insa! Tija lor este fragila, e bine sa nu le tii in curent.


Udare si umiditate
Frecventa udarii depinde de locul unde o tii. Cu cat este mai cald, cu atat are nevoie de mai multa apa. Pentru a sti exact, ia ghiveciul in mana si, daca este usor, baga orhideea cateva minute intr-un vas cu apa. Cand nu mai ies bule la suprafata, scoate-o si lasa sa se scurga apa inainte de a o pune la loc. Nu lasa apa sa stagneze la baza plantei. Ar fi bine ca apa folosita la udat sa fie foarte putin mineralizata. Cea mai buna este cea de ploaie. Daca nu, foloseste apa plata. Ud-o numai dimineata!

Taiere tije, transplantare
Dupa ce toate florile au cazut (pe masura ce se ofilesc, desprinde-le cu grija) lasa planta sa se odihneasca, inainte de a taia tija, cateva zile. Apoi, numara de la baza tijei douatrei noduri si taie cu un cutit deasupra unui nod. Dupa doua-trei saptamani va creste o noua tija. De obicei a doua inflorire apare mai tarziu. Daca radacinile ies din ghiveci, trebuie sa il schimbi. Taie mai intai radacinile uscate si apoi pune-o intr-un ghiveci mai mare, cu scoarta speciala si taseaza bine planta. Pune pe fundul ghiveciului pietre sau cateva bile de argila. Aceasta operatie se face in perioada cand nu are flori, cam o data la doi ani.

Lumina
Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multa, altele – de mai putina. De aceea este ideal sa o instalezi cam la 20-30 cm de o fereastra. E nevoie si de o perdea fina sau de o jaluzea pentru a opri soarele sa o arda.
 


temperatura lumina orhideelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006150 (s)