News Flash:

Udrea, Valcov, Vanghelie si Mazare, printre politicienii aflati in arest de Paste

12 Aprilie 2015
1252 Vizualizari | 0 Comentarii
Parlamentari, fosti ministri sau primari vor face Pastele in spatele gratiilor, dupa ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventiva in dosare de coruptie. Printre acestia se numara Elena Udrea, Darius Valcov, Radu Mazare, Marian Vanghelie sau Horia Georgescu.
Fosta sefa a DIICOT Alina Bica se numara si ea printre cei care se vor afla in arest de Paste.
Bica se afla la Penitenciarul de Femei Targsor, dupa ce pe numele ei au fost emise doua mandate de arestare preventiva, in dosarele cunoscute sub numele "Bica 1" si "Bica 2". Intre timp, in primul dosar, magistratii au dispus plasarea acesteia in arest la domiciliu, insa fosta sefa a DIICOT a ramas cu cel de-al doilea mandat.
In primul caz, Alina Bica este judecata pentru abuz in serviciu pentru ca i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. In dosarul "Bica 2", disjuns din primul caz, fosta sefa a DIICOT este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat, dar si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.
Tot din cauza unor despagubiri acordate ilegal, si Horia Georgescu, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a fost arestat preventiv. El se afla in Arestul central al Politiei din 18 martie, dupa ce procurorii au ajuns la concluzia ca a facut parte din comisia care a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, prejudiciul adus statului ridicandu-se la aproximativ 84 de milioane de euro.

Au inlocuit Parlamentul cu arestul
Parlamentarul cel mai recent arestat este Theodor Nicolescu, in cazul caruia magistratii au dispus, in 27 martie, arestarea preventiva. Masura a fost luata in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 84 de milioane de euro. Nicolescu este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, pentru care era deja urmarit penal. Procurorii sustin ca in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, deputatul a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a solutiona favorabil anumite dosare, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.
Fostul senator Sorin Rosca Stanescu va face si el Pastele in celula de la Penitenciarul Jilava, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, in 7 octombrie 2014, la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul Rompetrol. Si fostul ministru Pantis a fost condamnat in acest dosar, la doi ani si opt luni de inchisoare, el mai avand de ispasit sapte ani de inchisoare, in urma sentintei din dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Un alt fost senator, Catalin Voicu, va face sarbatorile in inchisoare, mai precis la Penitenciarul Gaesti. In 22 aprilie 2013, Voicu a primit sapte ani de inchisoare pentru luare de mita, iar la inceputul lunii noiembrie 2014 a fost trimis in judecata intr-un nou dosar de coruptie si risca, astfel, o noua condamnare.
Mandate de ministru incheiate in spatele gratiilor
Fostul ministru Elena Udrea, actual deputat, este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si pentru luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte. Chiar in saptamana mare, procurorii anticoruptie au dispus extinderea urmaririi penale pe numele fostului ministru, pentru spalare de bani, dupa ce ar fi trecut mita luata prin conturile PDL Bucuresti.
Incepand din 2 aprilie, in arest se afla si fostul ministru al Finantelor Darius Valcov, fost senator. Decizia de arestare preventiva in cazul lui Valcov a fost luata dupa ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenta pentru ca ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
Si fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu va face Pastele in arest, pentru a doua oara. La sfarsitul lui ianuarie 2014, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, si ispaseste pedeapsa la Penitenciarul Vaslui.
Din scaunul de primar, in penitenciar
Marian Vanghelie este arestat din 14 martie, el fiind plasat in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce judecatorii au admis propunerea procurorilor anticoruptie in acest sens. Primarul suspendat al Sectorului 5 este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale institutiei pe care a condus-o.
Un alt edil care va sta departe de casa de Paste este Radu Mazare.
Radu Mazare, suspendat recent din functia de primar, pe care a detinut-o timp de 15 ani, este in arest din 2 aprilie, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si castigarea unor licitatii.
Radu Mazare s-a aflat in arest si anul trecut, in aceeasi perioada, dupa ce a fost retinut in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a ajuta societatea sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului. Atunci, Mazare a stat in arest o zi, masura fiindu-i apoi inlocuita cu controlul judiciar, iar cu doua zile inainte de Paste intanta suprema a decis definitiv ca el sa fie cercetat in continuare in libertate in acest dosar.
Ul alt primar aflat in arest este Tudor Pendiuc, suspendat si el din functie. Primarul suspendat al Pitestiului este in arest preventiv in baza unui mandat emis pe numele sau in decembrie 2014. El este judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata in dosarul privind incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu cinci milioane de euro.
Si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan este in arest, inca din 29 octombrie 2014, in dosarul "Microsoft", in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. In acelasi caz mai sunt judecati si Dorin Cocos, Dumitru Nicolae si Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010.
Fostul primar al municipiului Piatra Neamt ar putea fi plasat in arest la domiciliu, dupa ce instanta suprema a dispus, in urma cu doua zile, inlocuirea arestului preventiv cu o masura mai blanda, hotararea putand fi insa contestata de procurorii anticoruptie.
In spatele gratiilor se vor afla de Paste si cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, dar si fostul sef al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu. De asemenea, este in arest, inca din 7 decembrie 2014, si presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu, acuzat ca ar fi cerut si primit bani in schimbul unor contracte pe bani publici.
De Paste nu vor merge acasa nici mai multi oameni din fotbal - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristi Borcea, care au primit, in martie 2014, pedepse cu executare in dosarul transferurilor de jucatori.
George Copos, insa, condamnat si el in acelasi dosar, a fost eliberat conditionat in Saptamana Mare. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul lui Gigi Becali. Patronul FC Steaua a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Poarta Alba dupa ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare, iar luni, la trei zile, de la iesirea din penitenciar, Becali a plecat la Muntele Athos, urmand sa se intoarca de Paste. MEDIAFAX.ro

femei targsor george copos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006675 (s)