News Flash:

Traditii si obiceiuri de Paste

12 Aprilie 2017
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
traditii paste
Dupa ce au luat Lumina Sfanta la miezul noptii si au adus-o acasa, crestinii ortodocsi sarbatoresc duminica Invierea Domnului. Prima zi de Paste aduce cu ea o serie de obiceiuri: purtarea hainelor noi, spalatul pe fata cu apa sfintita sau ciocnitul oualor. Iata mai multe traditii si obiceiuri de Paste 2017.
Invierea lui Iisus Hristos simbolizeaza refacerea legaturii dintre fiinta umana si Creatorul sau. De aceea, Pastele este o sarbatoare a bucuriei, o bucurie asemanatoare celei a apostolilor cand l-au vazut pe Iisus inviat. Iar salutul care se obisnuieste cu aceasta ocazie este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a inviat! Adevarat, a inviat!”.
Traditii si obiceiuri de Paste 2017 din batrani
La intoarcerea de la slujba, lumanarea Invierii se pastreaza, pentru a fi la indemana la vreo revarsare mare de apa, la grindina si la trasnet.
Cel care aduce Lumina Sfanta de la slujba de Inviere trebuie sa faca o cruce din fum pe grinda usii, pentru ca toata gospodaria sa fie protejata de rele
Traditia spune ca trebuie sa te innoiesti in aceasta perioada deoarece iti aduce noroc. Purtarea unor haine noi in duminica Invierii nu este un moft, semnifica purificarea corpului si a sufletului.
Duminica dimineata, exista traditia ca toti membrii familiei sa se spele pe fata cu apa neinceputa, luata dintr-un izvor, in sensul in care curge, in care se pune un ou rosu si un ban de argint: sa fie sanatosi si cu fata frumoasa, argintul simbolizand, de asemenea, si noroc la bani.
Fetele tinere merg la biserica in noaptea de Inviere si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Apoi, in zori, fetele se spala pe fata cu aceasta apa fiindca astfel le-ar face mai atragatoare in ochii barbatilor.
Alta traditie de Paste spune ca este bine ca toata lumea sa manance din primul ou ciocnit pentru a fi mereu impreuna. Oul trebuie spart, curatat si impartit de catre capul familiei.
Un alt obicei, in prima zi de Paste, este ca, dupa ce s-au intors de la Inviere si iau anafura, toti ai casei sa manance un ou rosu si pasca: sa fie curati ca pasca si  sanatosi ca oul.
De Paste 2017 poti avea si surprize, daca este sa luam in considerare traditiile si obiceiurile. Daca ai ciocnit un ou cu doua galbenusuri in prima zi de Paste, pregateste-te de nunta. O vorba veche din batrani spune ca ai sa te casatoresti foarte curand.

miezul noptii crestinii ortodocsi invierea domnului paste traditii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1410 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007663 (s)