News Flash:

Toni Grebla a intervenit la sefi ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexelor Turceni si Rovinari pentru Bircina

4 Februarie 2015
1212 Vizualizari | 0 Comentarii
Judecatorul constitutional Toni Grebla a intervenit "determinant" pe langa directorii de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si complexele energetice Rovinari si Turceni si la un functionar din CNADNR, in interesul finului sau, Ion Bircina, se arata in referatul procurorilor.
Procurorii DNA arata, in referatul prin care cer arestarea si trimiterea in judecata a judecatorului constitutional Toni Grebla, ca acesta a intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"Numitul Toni Grebla, de la nivelul functiei de senator, respectiv judecator la Curtea Constitutionala, in baza promisiunii facute lui Ion Bircina, s-a intalnit cu numitii Marin Condescu (presedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurentiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea(director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (functionar in cadrul CNADNR), intervenind in mod determinant pe langa acestia pentru satisfacerea intereselor economice lui Ion Bircina", se arata in documentul citat.
Tot in referatul procurorilor, se mai arata ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".
Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.
"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.
DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.
Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
Marti, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional, acuzandu-l si de favorizarea faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Potrivit anchetatorilor, Grebla, in cadrul unei intalniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, "i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urma, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare". Mediafax.ro

toni grebla
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005659 (s)