News Flash:

Adrian Sarbu a fost arestat preventiv

4 Februarie 2015
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri noapte, arestarea preventiva a lui Adrian Sarbu sub acuzatiile de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare, decizia fiind luata dupa mai multe ore de deliberare.
Decizia nu este definitiva, putand fi contestata.
Adrian Sarbu a fost retinut luni seara, pentru 24 de ore, mandatul sau expirand marti seara la ora 20.30.
Sarbu a declarat, marti seara, la iesirea de la Curtea de Apel Bucuresti, ca nu poate comenta acuzatiile procurorilor si ca instanta a ramas in pronuntare.
Intrebat cum comenteaza acuzatiile procurorilor, de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare, Sarbu a afirmat: "Nu pot sa comentez asta la acest moment pentru ca deja sunt sub alt regim. Ce am avut de comentat am comentat, pozitia mea mi-am sustinut-o, avocatii au sustinut-o, din acest moment e in pronuntare".
In ceea ce priveste utilizarea termenului "Pontaghita" in declaratia facuta cu o seara in urma, dupa retinerea sa, Adrian Sarbu a precizat ca tot ceea ce a spus pana acum "ramane valabil".
Liana Petrovici, acuzata de complicitate la spalare de bani in acelasi dosar si retinuta marti, va fi plasata sub control judiciar, tot ca urmare a deciziei CAB.
Un comunicat al Parchetului ICCJ transmis in cursul zilei de marti anunta punerea in miscare a actiunii penale fata de Adrian Sarbu si fata de Liana Petrovici.
Conform procurorilor, "la solicitarea inculpatului Sarbu Adrian, inculpatii Serban Liliana, Grigoruta Roxana Dorina, Balan Eugenia (arestata in alta cauza), Dinu Sorin, Cozac Daniela Reghina (cercetata in stare de libertate), Crisbasan Rodica si Chis Gheorghe Dragos, impreuna cu suspectii Atanasiu Diana si Eremia Dragos au folosit o schema infractionala in scopul sustragerii de la plata catre Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor si Impozitelor, schema in care au fost interpuse mai multe societati comerciale care au derulat operatiuni fictive, in intervalul 2011 - 2014, in relatia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societatile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.)".
Ei sustin ca Adrian Sarbu "detinea controlul asupra tuturor societatilor din grup, deciziile acestuia impunandu-se cu putere de lege".
"In acest context, in cadrul sedintelor de bugetare a societatilor, la care a participat si inculpatul Sarbu Adrian, a afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat si s-a aratat interesat de gasirea unor modalitati concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., fiind gandit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care in mod normal si firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens in care s-a hotarat infiintarea de societati in care sa fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din Romania, care impunea obligativitatea achitarii acestor taxe", afirma procurorii, apreciind ca "sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata catre bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, ci si utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in scopul platii de bonusuri pentru functiile de top ale societatilor si in special pentru inculpatul Sarbu Adrian".
 "Disimularea adevaratei naturi a provenientei se realiza prin interpunerea in circuitul financiar a mai multor societati de tip fantoma, in conturile carora erau transferate de catre S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. importante sume de bani, operatiuni in care erau interpuse alte doua societati comerciale", se arata in comunicatul Parchetului ICCJ.
Conform anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifreaza la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, la suma de 2.660.000 lei din savarsirea infractiunii de delapidare, fiind supusa spalarii banilor suma de 2.893.607 lei.
Adrian Sarbu a afirmat ca dosarul MEDIAFAX are ca scop distrugerea institutiilor media pe care le-a construit in ultimii 25 de ani.
"Cazul Mediafax - Adrian Sarbu, fabricat la comanda lui Pontaghita si a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gandul, Ziarul Financiar, institutii media pe care le-am construit in ultimii 25 de ani si pecare le-am mentinut independente politic. Scenariul pe care il executa procurorii, inspectorii DGAF, ANAF si politistii de urmarire penala, toti sprijiniti copios de SRI, urmareste punerea sub urmarire penala a unor persoane din managementul companiilor mele sub invinuiri neprobate, arestarea si fortarea lor sub santajul mentinerii in arest pentru a ma denunta drept marele instigator la evaziune fiscala si spalare de bani al Romaniei, asa cum Ponta a indicat in iesirile lui publice inca de acum 1 an. In plan public, informatii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghita cunoscute sau acoperite, pentru a forta decizia judecatorilor care trebuie sa aprobe mandatul.", a declarat Sarbu, apreciind ca acesta este "un caz tipic de terorism de stat asupra unor institutii media impinse spre lichidare sau vanzare catre grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasa actiune anti-evaziune si spalare de bani". Mediafax.ro

adrian sarbu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006561 (s)