News Flash:

Toader ii raspunde presedintelui Iohannis pe Facebook, dupa ce a absentat de la bilantul PG

7 Martie 2018
912 Vizualizari | 2 Comentarii
tudorel toader2

Tudorel Toader a reactionat, pe Facebook, la declaratiile presedintelui Romaniei, care a spus ca se incearca acreditarea ideii ca procurorii pot fi controlati de ministru, sustinand ca "nimeni nu a afirmat ca procurorii isi desfasoara activitatea sub controlul ministrului Justitiei".
"Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede ca" procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei". Nimeni nu a afirmat ca procurorii isi desfasoara activitatea sub controlul ministrului justitiei", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.
Reactia a venit dupa de presedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilantul Parchetului General, ca articolul din Constitutie privind procurorii este clar, acestia sunt sub autoritatea ministerului Justitiei, nu in subordine, dar prin aceste discutii se incearca un control mai amplu asupra procurorilor.
"A devenit un obicei in Romania sa se dezbata intens statutul procurorului. Se invoca articolul din Constitutie care stabileste ca activitatea procurorilor se desfasoara sub autoritatea ministerului Justitiei. Sintagma din Constitutie este <<sub autoritatea>> ministrului Justitiei, in niciun caz in subordinea", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Presedintele spune ca in acest fel se face o confuzie voita.

"Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decat cel prevazut de Legea Fundamentala. Este doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor fata de vointa politicului, fapt inacceptabil. Observam in unele discursuri politice si mediatice o tot mai mare grija fata de soarta unor inculpati si condamnati penal, care sunt evident deranjati ca sistemul judiciar isi face treaba in ceea ce ii priveste, tulburandu-le linistea si afectandu-le bunastarea. Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii.",a mai afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat ca se incearca intimidarea celor care aplica legea.

"In acest context, cu atat mai important este ca magistratii sa nu uite niciun moment rolul esential pe care il au nu doar in infaptuirea actului de justitie, ci si ca reper de responsabilitate si moralitate in societatea romaneasca. Daca exista erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Daca se fac greseli, cei responsabili trebuie sa fie trasi la raspundere, iar acolo unde se constata abuzuri, sanctiunile trebuie aplicate urgent si cu severitate. Cea mai buna aparare impotriva oricaror incercari de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard inalt de etica si profesionalism si rezolvarea eficienta a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile in orice domeniu", a afirmat presedintele.

Ministrul Justitiei nu a participat la prezentarea raportului de activitate al SRI.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

candipharm.com  | #52733
MorrisLox  | #52831
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005044 (s)