News Flash:

Motiunea simpla depusa de PNL impotriva ministrului Educatiei, respinsa de plenul Camerei Deputatilor

7 Martie 2018
884 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament

Motiunea simpla depusa de PNL impotriva ministrului Educatiei, Valentin Popa, prin care i se reproseaza, printre altele, intarzierile la plata salariilor si lipsa banilor, situatie care poate duce la demisii, comasari si inchideri de scoli, a fost respinsa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, cu 93 devoturi „pentru” 158 de voturi “impotriva” si o abtinere.
Motiunea intitulata “Educati Romania, nu o pesedizati!” a fost depusa la Camera Deputatilor in 28 februarie.

„De doua luni de zile, salariile profesorilor intarzie la plata. Stiti foarte bine din ce cauza s-a intamplat acest lucru: ati descentralizat sistemul platii prin mai multa centralizare; acum nu se mai dau banii prin autoritatile locale, ci direct prin Minister. In luna ianuarie, profesorii au asteptat salariile in data de 5 si au venit dupa ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza incurcaturilor fiscale si a blocarii programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate dupa data de 15. Sunt categorii de profesori care vor astepta banii si doua saptamani. Ati umilit profesorii fara jena. Le-ati aratat <<cine este jupanul>>! Bravo, PSD!”, se arata in textul motiunii initiata de liberali.

De asemenea, liberalii sustin ca PSD tine invatamantul in saracie, iar alocarea a 6% din PIB pentru Educatie reprezinta „o pura utopie”.

„Sa nu uitam ca PSD tine invatamantul in saracie, permanent subfinantat si fara resurse suficiente, pentru ca angajamentul ca scoala sa primeasca 6% din PIB a fost o pura utopie. Tot ce a adus PSD in sistem au fost decizii care s-au dovedit gresite si profund daunatoare scolii ca intreg. Iata cateva exemple care au marcat ultimii 28 de ani: concursurile pentru ocuparea posturilor de directori si inspectori scolari au fost viciate si politizate; Bacalaureatul a fost forma de evaluare care s-a schimbat cel mai des, in functie de interesele politice ale PSD; au fost desfiintate scolile profesionale; manualele scolare au lipsit de pe bancile elevilor exclusiv din neglijenta ministrilor; iar diplomele absolventilor de orice forma de invatamant au devenit din ce in ce mai golite de continut”, mai spune textul.

PNL sustine si ca “un manual unic, tiparit la o editura unica, ar insemna o traiectorie unica a elevilor, o uniformizare si ingradire a posibilitatilor de dezvoltare a copiilor in functie de nevoile, inclinatiile si aspiratiile acestora".

"Trebuie sa pastram dreptul profesorilor de a alege manualul si modul de predare. Profesorul trebuie sa devina cel mai important in actul de predare, nu manualul. Concurenta dintre edituri si autori stimuleaza, in mod cert, calitatea manualelor si aparitia de noi produse competitive. Romania trebuie sa recupereze decalajele educationale fata de celelalte tari europene, iar solutia unei edituri si a unui manual unic, nu poate decat sa fie una de avarie pentru tari cu un regim totalitar sau tari cu grave probleme economice sau conflicte armate. Romania nu este nici in razboi si nici in criza economica. Singurul razboi este cel declarat de PSD mediului de afaceri, bancilor, companiilor straine si liberei initiative. Or, ceea ce au facut cu legea manualului unic si a editurii unice este un monopol. Monopolul este antidemocratic si anti-progres”, afirma liberalii.

Ei ii cer ministrului Educatiei, Valentin Popa, sa aduca garantii ca nu se vor inchide scoli, nu vor fi comasate clase, nu se va generaliza invatamantul simultan, nu vor fi disponibilizari in sistem, nu vor mai exista intarzieri la plata salariilor si ca sunt suficiente fonduri pentru salarii pana la sfarsitul anului.

PNL le cer parlamentarilor ca, daca au probleme in circumscriptiile lor, sa nu ezite sa dea “o bila neagra” Ministerului Educatiei: “Dragnea nu o sa va ia nici fotoliul si nici nu o sa va inchida birourile parlamentare. Votati motiunea daca va respectati profesorii, daca doriti binele propriilor copii! Lasati partidul sa faca politica golita de continut".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006401 (s)