Câteva mii de studenţi au ieşit în stradă, miercuri, în mai multe centre universitare din ţară - Iaşi, Timişoara, Sibiu, Galaţi, Alba Iulia, Oradea şi Baia Mare, ei având atât revendicări în plan naţional cum ar fi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, mărirea burselor de studii şi sociale, dar şi locale cum ar fi taxele prea mari percepute de universităţi.
În Piaţa Unirii din Iaşi au protestat aproximativ 350 de studenţi care fac parte din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), ei solicitând Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie începând cu anul 2014. Acestora li s-au alăturat câteva zeci de elevi şi profesori de la Alma Mater.
'Nu putem trăi din burse. Nu suntem motivaţi să învăţăm.În ultimii ani fiecare Guvern şi-a bătut joc de educaţie ignorând problemele acesteia. Finanţarea Educaţiei e la pământ şi această bătaie de joc nu poate să mai continue dacă vrem un învăţământ decent şi un altfel de viitor în şi pentru România. În lipsa adoptării unor măsuri reale de sprijinire a Educaţiei a sosit momentul să ne cerem drepturile şi în stradă. Poate aşa parlamentarii se vor mai trezi şi vor respecta legea şi propriile lor asumări. Aşteptăm să ni se alăture la protest toţi cei care cred că sistemul de educaţie încă mai poate fi salvat dacă este tratat cu responsabilitate şi finanţat corespunzător', a declarat Andreea Ursu, preşedintele Asociaţiei Societatea Pentru Psihologie.
Nemulţumirile studenţilor pleacă de la faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.
Studenţii ieşeni au mai cerut Guvernului să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.
La Timişoara au ieşit la un marş peste o mie de studenţi care s-au deplasat din Complexul Studenţesc până în Piaţa Victoriei, unde au lipit o proclamaţi de uşa Prefecturii, ca formă de protest faţă de subfinanţarea Educaţiei. Reprezentanţii studenţilor au susţinut că deşi legea prevede ca Educaţia să primească 6% din PIB, niciodată nu a fost respectat acest procent în ultimii ani, fiindu-i atribuite doar 3%.
'Principala noastră revendicare este alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie, în anul 2014. Cerem doar respectarea Legii Educaţiei. Sistemul de învăţământ are multe probleme şi cauza comună a acestora este slaba finanţare a învăţământului. Noi cerem o finanţare responsabilă, corespunzătoare, pentru Educaţie', a declarat Vlad Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara.
Tinerii au purtat pancarde pe care erau înscrise lozinci cu principalele revendicări: 'Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!', 'Să vină banii la studenţi!', 'Fără Educaţie, piere orice naţie'.
AGERPRES
pentru psihologie
Comentarii (0)